Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaduživanje
  • 22.09.2022. 16:30

Vlada FBiH utvrdila poljoprivredni zajam od 30,7 miliona eura

Zajam je s rokom otplate od 32 godine, uz uključeni sedmogodišnji grace period

Foto: Vlada FBiH
  • 121
  • 15
  • 0

Federalna vlada uputila je u parlamentarnu proceduru Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja FBiH po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta otpornost i konkurentnost u poljoprivredi u iznosu do 30.700.000 eura od ukupno 61.400.000 eura, odobrenih za BiH.

Primarni cilj ovog projekta je jačanje poljoprivrednih informacionih sistema, pružanje podrške za poljoprivredu otpornu na klimatske utjecaje, te jačanje lanaca vrijednosti i razvoj produktivnog
partnerstva, kao i unaprjeđenje sistema navodnjavanja i odvodnje radi prilagođavanja na klimatske promjene.

"Također, cilj projekta je jačanje standarda kvaliteta i sigurnosti hrane, jačanje IT sistema u svrhu povećanja sigurnosti hrane kako bi se izvršilo usklađivanje i ispunjavanje zahtjeva EU, te pregled i dogradnja veterinarskih IT sistema, dogradnja fitosanitarnog sistema i sistema za sigurnost hrane", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Zajam je s rokom otplate od 32 godine, uz uključeni sedmogodišnji grace period. Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zadužena su federalna ministarstva finansija, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Jedinica za implementaciju projekta. Donošenjem ove odluke stvara se osnov za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH.


Tagovi

Zajam Vlada FBiH Zaduženje IBRD Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.