Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 07.03.2022. 14:45

Vlada fiksira maržu i smanjuje trošarine - kakve su cijene goriva od sutra?

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, rekao je premijer.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 7.730
  • 610
  • 0

Vlada fiksira maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjuje trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice Vlade.

Očekuju da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune. "Bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu", rekao je. 

Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je.

"Kako bismo izbjegli takvu situaciju, omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel", rekao je Plenković.

Uz to će, kako je dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

"Na taj način želimo doprinijeti smanjenju cjenovnog udara na naše građane, a to će prema našim izračunima doći do smanjenja prihoda državnog proračuna od trošarine na energente preko 150 milijuna kuna", napominje. 

Gdje je nestao plavi dizel? Nestašica ili odluka distributera zbog potencijalnog poskupljenja?

Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna. Ne i plavog dizela. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Cijene goriva Benzin Dizel Plavi dizel Poskupljenja Fiksiranje marže

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]