Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ušće Neretve
  • 22.08.2020. 16:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Metković

Vlada ušće Neretve proglasila posebnim ornitološkim rezervatom

Očekuje se da će primjena i provedba ove kategorije zaštite doprinijeti poboljšanju stanja ptica močvarica u cijelom području delte, kao i ribljih vrsta koje koriste područje ušća Neretve i lagune Parila za novačenje.

Foto: Depositphotos/Lloid07
  • 168
  • 136
  • 0

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 20. kolovoza donijela Uredbu o proglašavanju posebnih ornitoloških rezervata Modro oko i jezero Desne, Ušće Neretve i Kuti.

Postupak proglašavanja započeo je 2017. godine kada je tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prepoznalo važnost zaštite lokaliteta u dolini delte rijeke Neretve zbog njihove iznimne bioraznolikosti, posebice ptica močvarica i ihtiofaune.

Očekuje se da će primjena i provedba ove kategorije zaštite doprinijeti poboljšanju stanja ptica močvarica u cijelom području delte, kao i ribljih vrsta koje koriste područje ušća Neretve i lagune Parila za novačenje.

Europsko selo roda Čigoč dobiva Ornitološki centar!

"Najveće bogatstvo i raznolikost faune predloženim posebnim rezervatima odnosi se na svijet ptica. Na tom području se redovito pojavljuje preko 150 vrsta ptica, a ukupno je zabilježeno preko 300 vrsta. Od ukupnog broja, njih 65 se smatra ciljnim vrstama područja ekološke mreže Delta Neretve.

Kao najveći kompleks tršćaka u Republici Hrvatskoj, cijelo područje važno je prvenstveno kao odmorište tijekom seobe ptica prema Africi, kao i za zimovanje ptičjih populacija iz sjeveroistočne i srednje Europe. Neretva je ključno područje za ptice koje migriraju na Jadranskom seobenom putu“, navode iz Vlade.

Osim toga, ovom Uredbom utvrđuje se da navedenim posebnim rezervatima temeljem odredbe članka 130. Zakona o zaštiti prirode upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.


Tagovi

Vlada RH Modro oko i jezero Desne Ušće Neretve Kuti Ornitološki rezervati Ptice


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]