Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doc.dr.sc. Vladimir Margeta
  • 25.04.2018. 12:00

Vladimir Margeta: Ruralni razvoj znači 50 farmi po 20 krava, a ne jedna farma s 1.000 krava

Na čelu Udruge OPG-a Hrvatske Život odnedavno je doc.dr.sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Što kaže o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, o OPG-u, agro banci i ruralnom razvoju?

Foto: Screenshot
  • 2.465
  • 297
  • 0

Na čelu Udruge OPG-a Hrvatske Život odnedavno je doc.dr.sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Udruga danas broji 476 članova, mahom OPG, no i mikro poduzeća te članova akademske zajednice koji nisu izravni proizvođači. Pokivaju sve grane poljoprivrede i zastupaju interese svih poljoprivrednika u Hrvatskoj.

Čini nam se da ste najaktivnija poljoprivredna udruga?
Prema registru udruga postoji 1.700 poljoprivrednih udruga. Kad bismo to pretvorili u stvarnu snagu koja bi mogla utjecati na kreiranje poljoprivredne politike, mi bi doista mogli govoriti o velikom potencijalu. Međutim, danas jedino čujete Udrugu Život, druge su ušutjele ili su ugašene. Razlozi su brojni, pojedini su čelnici zadovoljili svoje privatne interese, a i brojne su se udruge oformile zbog nekakvih sustava potpore i bez ikakve želje da utječu na promjene. 

Glasno ste kritizirali zemljišnu politiku. 
Problem zemljišne politike nije samo problem ove ili prošle Vlade. Problem je od 1945. godine kada je seljacima oduzeta zemlja, da bi 1990. ostavili taj relikt komunističkog doba koji se zove državno poljoprivredno zemljište i već 27 godina nijedna vlada nije uspjela riješiti taj problem. Zalažemo se za prodaju poljoprivrednicima koji se uistinu bave proizvodnjom jer smatramo da je dosadašnji način raspolaganja državnim zemljištem bio samo generator problema koje danas imamo u poljoprivrednoj proizvodnji. Mislimo da je raspolaganje zemljištem u proteklih 28 godina bilo i leglo korupcije, pronevjere, nepotizma, kriminalnih radnji kojih smo svjedoci svakodnevno. Gdje se vidi da se nekom pogodovalo, davala zemlja bez transparentnih kriterija. Imate ljude s nekoliko tisuća ha zemlje, a netko kome je neophodno 2, 3 ili 5 ha ne može dobiti zemlju koja se nalazi neposredno uz njegovu.

To je ta netransparentnost u dodjeli za koju mi smatramo da će se riješiti samo ako se vrati stvarnim vlasnicima jer zemljišna politika je nacionalna politika ovisi o nacionalnim odlukama. Kao što je 1945. donesena odluka da se oduzme zemlja, tako ova ili neka nova Vlada mora donijeti odluku da se vrati jer je to jedan od načina vraćanja mladih na selo. Dajte mladim ljudima 10, 15 ha neka osnuju poljoprivrednu proizvodnju na kojoj će opstati. Ako seljak nije vlasnik zemlje onda on ne može ulagati u nju, izvući iz nje sve što treba. Danas imate nesigurnost, prošli ministar dodijelio zemlju, dođe novi pa vam oduzimaju zemlju. Samo ako ste vlasnik, možete planirati. Država se pokazala kao loš gospodar. Zakon o poljoprivrednim zemljištu je pomak, ali ne postoji nijedan zakon koji može dobro riješiti pitanje zemljišta. 

Govorili ste i o mjerama ruralnog razvoja.

Svjedoci smo da se već tri godine raspisuju natječaji za EU fondove i vidimo koje su posljedice i afere koje se vuku kao posljedica vladavine bivšeg ministra Jakovine. Dosta novaca je potrošeno, ali nisu stigli najmanjima kojima se treba podići proizvodnja i dovesti ih do tržišne kategorije. Imali smo natječaje koji su bili okrenuti velikim proizvođačima uz obrazloženje da su oni nositelji poljoprivredne proizvodnje i da oni mogu najbolje povući ta sredstva. Ruralni razvoj znači 50 farmi po 20 krava, a ne jedna farma s 1.000 krava.

Nadam se da će netko to u ministarstvu shvatiti. Iznos povrata sredstava jednak je za sve, a Udruga Život se zalaže da najmanji imaju najveći povrat sredstava. Spustili smo na 50% povrata, smatramo da najmanji trebaju do 80%, a najveći 20-30% jer već funkcioniraju na tržišni način. Ruralni razvoj ne bi trebao funkcionirati kao bankomat velikim trgovačkim društvima. 

Što je još rekao, pogledajte u videu:


Tagovi

Udruga OPG-a Hrvatske Život Predsjednik Vladimir Margeta


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]