Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSS
  • 31.10.2018. 16:30

Vlaović: Ako se može ulagati u brodogradilišta, može se i otkupiti proizvode hrvatskih poljoprivrednika

Domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima, a Hrvati jedu uvezenu, skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu, kaže saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović.

Foto: Pixabay/Hans
  • 223
  • 109
  • 0

"Ako je država spremna ulagati u brodogradilišta, davati jamstva i ako je svaki hrvatski građanin opterećen sa 700 kuna Uljanikovog duga koji će biti plaćen iz proračuna, onda poljoprivrednici od ministra poljoprivrede očekuju da barem otkupi proizvode hrvatskih poljoprivrednika i s njima nahrani vojsku i policiju. Uz dobru volju to je moguće", smatra saborski zastupnik HSSS-a Davor Vlaović.

Naime, na održanom Saborskom odboru za poljoprivredu ministar Tomislav Tolušić informirao je saborske zastupnike o Uredbi o ZPP, strateškim planovima i zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju je Hrvatska podržala uz primjedbe oko potrebe veće fleksibilnosti kod odredbe o ograničavanju potpora kod sektorskih mjera, potpore za mlade poljoprivrednike i kod potpore za pašnjake. Govorio je, priopćili su iz HSS-a, o uočenim nejasnoćama kod propisanih mjera tijekom provedbe u praksi te kazao kako Hrvatska nije zadovoljna odredbom mjerenjem ciljeva i rezultata na godišnjoj razini jer će to rezultirati dodatnim ulaganjima u informatizaciju hrvatskog  poljoprivrednog sustava.

"Ministar nije zadovoljan niti planiranim ekološkim mjerama koje se planiraju provoditi jer smatra dodatno će opteretiti poljoprivrednike, prenio je i europski stav o problemima s viškovima šećera na tržištu koji se mogu direktno odraziti na naše proizvođače šećerne repe baš kao i pojava klasične svinjske kuge u Mađarskoj i ostalim EU zemljama. Ministar je također najavio i povoljne kamate za razvoj stočarske proizvodnje koja je stavljena u skupinu prioriteta, te rekao da je 85% ukupne alokacije sredstava u poljoprivredi raspisano kroz javne pozive i 58% ugovoreno.

Nakon takve ministrove izjave ostaje pitanje tko je imao mogućnost javljanja na natječaje, za koga su bili raspisivani jer mnogi mladi poljoprivrednici, članovi OPG-a ostarjeti će prije nego li na njihova gospodarstva dođu prva europska sredstva", navode dalje.  

Davor Vlaović naglasio je u raspravi da poljoprivrednici ne osjete mjere o kojima ministar govori jer poljoprivrednike u Hrvatskoj najviše opterećuje nedostatak tržišta oko čega se naši pregovarači s EU i sam ministar moraju zauzeti, to je prva mjera za revitalizaciju OPG-ova. Upozorio je i na nečinjenje države u zaštiti domaće proizvodnje i činjenicu kako domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima, a Hrvati jedu uvezenu, skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu.


Tagovi

HSS Davor Vlaović Uvoz Hrana ZPP Saborski odbor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]