Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSS
  • 19.11.2018. 12:00

Vlaović o pripajanju HPŠSS i HAH-a Ministarstvu poljoprivrede: Ovo što radite je odmicanje struke od sela i OPG-ova

Davor Vlaović (HSS) nedopustivim je ocijenio upućivanje u hitnu saborsku proceduru Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi te HAH-a.

Foto: HSS
  • 337
  • 25
  • 0

Na najavljena ukidanja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, reagirala je Hrvatska seljačka stranka koja takve poteze smatra nedopustivima. Točnije, njihov saborski zastupnik Davor Vlaović nedopustivim je na saborskom odboru za poljoprivredu ocijenio upućivanje u hitnu saborsku proceduru Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi s konačnim prijedlogom Zakona kao i niz zakona kojima je HPŠSS imala ovlasti zastupanja i pomaganja poljoprivrednika. U hitnu saborsku proceduru upućuje se i zakon kojim se ukida Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

"Protiv smo ukidanja pozitivnog Zakona radi postizanja ušteda koje niste niti pokazali, i još manje dokazali. Ovo što radite je odmicanje struke od sela i OPG-ova. To je model balkanske i istočno europske prakse. Mi želimo biti dio moderne Europe, u Hrvatskoj želimo poljoprivredu kakvu imaju Austrija, Njemačka, Francuska ili Danska. U tom slučaju poljoprivrednu struku je potrebno jačati, a ne podčiniti dnevnoj politici", kazao je Vlaović i tražio da navedeni Zakoni idu u redovnu proceduru kako bi se napravila analiza postojećeg stanja, komparirale prednosti i nedostaci takve odluke. 

Kako je dodao, svi koji su agronomiju studirali devedesetih godina prošlog stoljeća sjetit će se emeritusa Milana Maceljskog koji je sa zanosom pričao o formiranju savjetodavne službe i njenoj ulozi u uspostavi novih tehnologija na poljoprivrednim gospodarstvima što se i dogodilo. Hrvatska ima Hrvatsku poljoprivredno šumarsku savjetodavnu službu koja skrbi za 60.000 malih i srednjih poljoprivrednih tijekom godine. HPŠSS ima više od 250 visokoobrazovanih stručnjaka različitih profila koji su svakodnevno prisutni na terenu.

"HPŠSS je osnovalo Ministarstvo poljoprivrede kao specijaliziranu javnu ustanovu da bi prenijelo dio poslova koji utječu na povećanja efikasnosti, brzinu rješavanja problema, približavanje korisnicima te poticanje izvrsnosti. Osnivanje ustanove s javnim ovlastima, argumentiralo se obvezama usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije ili ispunjavanjem obveza preuzetih međunarodnim konvencijama. U 18 zemalja članica EU savjetodavne službe su organizirane kao u Hrvatskoj kroz tijela s javnim ovlastima, samo u 5 članica (Malta, Cipar, Luksemburg, Bugarska i Slovačka) savjetodavna služba radi kroz državne institucije, ministarstva poljoprivrede. Uloga savjetodavnih službi u Europskoj uniji, temeljem dokumenta "Budućnost hrane i poljoprivrede - Komunikacija o zajedničkoj poljoprivrednoj politici nakon 2020“ postaje značajnija i neizostavna za povlačenje sredstava za poljoprivredu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj ( EPFRR) i Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi (EFJP)", stoji u priopćenju HSS-a. 

Europski poljoprivredni smjer je jasan po pitanju važnosti savjetodavnih službi i predviđa njihovo osnaživanje. Prateći europske politike Hrvatski sabor je u 2018. donio Zakon o Hrvatskoj poljoprivredno savjetodavnoj službi u potpunosti usklađen s europskim zakonodavstvom čime su poljoprivredni i šumarski sektor dobili pravno reguliranu i logističku potporu. 

Kako upozoravaju, HPŠSS je dobila javne ovlasti za pojedine poslove te će u slučaju pripajanja Ministarstvu poljoprivrede, iste trebati detaljno analizirati u pogledu potencijalnog sukoba interesa. Ako se ukinu javne ovlasti Hrvatskoj savjetodavnoj službi i ona pripoji Ministarstvu tada će ono istovremeno provoditi savjetovanje i informiranje, implementaciju pojedinih ovlasti što nije dopustivo, javit će se potreba prenošenja ovlasti na neku drugu instituciju.


Tagovi

Saborski odbor za poljoprivredu HSS Davor Vlaović HPŠSS HAH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo današnjih radova na njivi, lavanda i gost u lavandi.