Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bregzit
  • 21.10.2019. 19:00

Voće i povrće trune u voćnjacima i na njivama - zbog Bregzita nema ko da ih obere

Zbog nedostatka berača voća u voćnjacima Velike Britanije trune 50 miliona jabuka, a isto bi se moglo dogoditi i sa prokeljom, kupusom i keljom, gljivama.

Foto: Depositphotos/hansen
  • 407
  • 19
  • 0

Milioni jabuka trunu u voćnjacima Velike Britanije zbog nedostatka radnika berača. Trećina uzgajivača kaže da su bili primorani da ostave stotine tona voća neobrano, što je oko 16 miliona jabuka - sve zbog nedostatka radne snage, a što je podstaknuto nesigurnosti zbog Bregzita. 

Manjak berača i radnika u fazi pakovanja pogađa i uzgajivače povrća uoči božićnog perioda, a najviše su zabrinuti uzgajivači prokelja, kupusa, karfiola, kelja i gljiva. 

Kriza najviše pogađa voćare

Prema istraživanju Nacionalne unije farmera (NFU), kriza najviše pogađa voćare, posebno ovogodišnji rod jabuka čija se vrednost procenjuje na 400 miliona funti, piše Daily Mail

Ali Caper (Ali Capper), predsednik odbora NFU-a za hortikulturu i uzgoj krompira rekao je da je to dovoljno jabuka da se nahrani 44.000 dece svaki dan tokom jedne godine, a to je tek trećina celokupne industrije. 

Na jugozapadu zemlje, farmeri su morali ostaviti brokulu u vrednosti od 100.000 funti da istrune na njivama. Takođe, u Herefordširu (Herefordshireu), gde nedostaje 100 berača, propalo je maline za 87.000 pakovanja. I uzgajivači gljiva su smanjili proizvodnju jer nema dovoljno radne snage.

Poslednjih godina, nedostatak radnika iz istočne Evrope izazvao je probleme za poljoprivrednike, ali situacija se pogoršala ove godine zbog Bregzita.

Radnici radije rade za evre

U avgustu je nedostajalo 18 odsto radne snage, a u ovom mesecu bi ih moglo biti i 30 odsto. Prosek plate za sezonske radnike prošle je godine podignut na 12 funti na sat i bolje bonuse, ali zbog devalvacije funte to ne privlači radnike koji radije odlaze u Holandiju, Nemačku i Španiju gde ih plaćaju u evrima. 

NFU smatra da trenutno u Britaniji nedostaje oko 10.000 radnika na farmama.

Unija želi da britanska Vlada pokrene projekat koji će omogućiti lakše zapošljavanje ljudi van EU. Naime, Britanija odobri samo oko 2.500 dozvola za rad godišnje.


Tagovi

Bregzit Radna snaga Berači Nedostatak Jabuke trunu Ali Caper


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta