Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska poljoprivredna komora
  • 08.01.2018. 12:00

Vraća se plaćanje članstva HPK, mjesečni iznos 6 kuna

Novi Zakon o HPK predviđa vraćanje obveznog članstva ukinutog 2012. godine.

Foto: Screenshot/Plodovi zemlje
  • 1.519
  • 203
  • 0

Najkasnije do svibnja, a vjerojatno u veljači ili početkom ožujka, trebao bi biti izglasan novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Novi zakon, prije svega, donosi vraćanje obveznog članstva u HPK odnosno plaćanje članarine ukinute 2012. za mandata ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

"Po sadašnjem prijedlogu Zakona komorski će doprinos biti šest kuna. Šest kuna mjesečno, znači 72 kune godišnje", rekao je novi predsjednik HPK Mladen Jakopović gostujući u Plodovima zemlje HRT-a.

Time bi Komora, uzme li se u obzir da je u Hrvatskoj 100.000 OPG-a koji su u sustavu potpora, uprihodovala sedam milijuna kuna godišnje. Komora trenutno, naime, broji svega 600 članova. Stabilan prihod, dodao je Jakopović, donio bi prije svega mogućnost slaganja odbora, plaćanje tih ljudi, plaćanje putovanja u Brisel...

"No, ne na ljetovanje! Gledajte, gore su ozbiljni, žestoki pregovori. Mi smo mala zemlja i u okviru EU smo na rubu. Ne budemo li se izborili za sebe, bojim se da nam se loše piše", dodao je podsjetivši na primjer Mađarske koja je prvo imala obvezu plaćanja članstva, potom je ukinula i opet je vratila. Oni su danas, naglasio je, strašno jaki. I prema državi i prema EU te imaju snage izboriti svoje ciljeve.

Mladen Jakopović novi predsjednik HPK

Plan novog vodstva HPK je posložiti sektore po principu odbora u Ministarstvu poljoprivrede odnosno kao unutar EU. U istupanju prema EU plan je pomoći ministarstvu, biti s njima u partnerskom odnosu u nastupu prema politici ZPP-a, ali i kuditi i kritizirati ministarstvo gdje misle da je potrebno.

Primjerice, dosad je u Savjet za mljekarstvo Ministarstva poljoprivrede ušlo 14 ljudi i taj će Savjet, objasnio je Jakopović, pregovarati s ministarstvom te najbolje pokazati put kojim mljekarstvo treba ići. Inače, dodao je, mljekarstvo je vrlo specifičan sektor. Prema papirima, Hrvatska je u vrhu po cijeni mlijeka u EU, nio to nije dostatno. Mljekari traže da cijena mlijeka bude oko tri kune kako bi pokrili troškove proizvodnje.

Foto: Screenshot/Plodovi zemlje


Izvori

hrt.hr


Tagovi

HPK Mladen Jakopović Komorski doprinos Zakon o HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]