Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štrajk
  • 08.02.2019. 11:15
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Vrhovni sud štrajk u tvornici Same Deutz Fahr Žetelice proglasio nelegalnim

Vrhovni je sud stao na stranu poslodavca. Razočarani radnici morali su prekinuti štrajk.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 437
  • 65
  • 0

Štrajk u kojemu su od 9. siječnja bili radnici Same Deutz Fahr Žetelica u Županji, Vrhovni je sud proglasio nelegalnim. U njihovu obrazloženju, doznaje tportal, stoji kako je Kolektivni ugovor u tvrtki i dalje na snazi i da poslodavac ispunjava sve njegove odredbe.

Radnici su, podsjećamo, u štrajk stupili nezadovoljni malim plaćama. Štrajkaški je odbor od uprave tražio povećanje plaća za 750 kuna bruto i osam posto na posebne uvjete rada. Uprava im je, pak, ponudila povećanje plaće za 85 kuna i 400 kuna u neoporezivom dijelu, uz obvezu da u iduće tri godine ne mogu pregovarati o plaćama. 

Naime, u toj tvornici koja je dio talijanske korporacije Same Deutz Fahr, plaća u prosjeku iznosi svega 3.500 kuna. Prema priopćenju uprave od 16. siječnja, navodi se da je Sindikat zahtijevao povećanje plaće s neto učinkom od 83,00 EUR na prosječnu mjesečnu plaću. Poduzeće je uložilo veliki trud te je ponudilo povećanje mjesečne plaće s neto učinkom od 71,00 EUR, a za najniže razine plaća i do 89,00 EUR.

"Nažalost, Sindikat nije iskazao volju za približavanjem dogovoru, te je ostao pri svojim početnim zahtjevima bez alternativnog prijedloga. Ponuda koju smo danas predložili je najviša ponuda poduzeća od 2005. godine, kad smo preuzeli poslovanje, a ponuđeni iznos je ujedno 6 puta viši nego zadnje povećanje dogovoreno sa Sindikatom u 2016. godini. Poduzeće je dosadašnjim poslovanjem pokazalo da nam je itekako stalo do položaja radnika na području Županje, a u prošloj godini smo na neodređeno zaposlili više od 60 privremenih radnika (gotovo 20% svih zaposlenih), iako je proizvodnja i dalje izrazito sezonskog karaktera", pisalo je u priopćenju. 

Predsjednik štrajkaškog odbora u Same Deutz Fahr Žetelice Marko Ivkošić, rekao je jučer novinarima da su odlukom Vrhovnog suda razočarani, ali da im nema druge nego prekinuti štrajk i danas nastaviti s radom. Ipak, dodao je da bi ovo mogla biti pirova pobjeda poslodavca jer je veći dio radnika najavio da su spremni dati otkaze i sreću potražiti u drugim zemljama. 

"Više ne žele ovdje raditi za plaću od 3500 kuna, kada vani mogu zaraditi i četiri puta više", poručio je Ivkošić.


Tagovi

Štrajk Same Deutz Fahr žetelice Županja Vrhovni sud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!