Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 26.05.2023. 15:00

Vrhunac izvoza iz Ukrajine u EU, suspenzije na carine produžene, jednime nisu zadovoljni

U Ukrajini prozivaju Europsku uniju za dvostruke standarde kada je riječ o uvozu njihovih poljoprivrednih proizvoda

Foto: Depositphotos/budabar
  • 540
  • 52
  • 0

Izvoz iz Ukrajine u Europsku uniju dosegao je vrhunac u ožujku ove godine, a iznosi 1,7 posto, navodi Eurostat. Trgovina EU-a s Ukrajinom snažno je pogođena od početka ruske invazije. Između veljače i ožujka 2022. došlo je do zamjetnog poremećaja, što je rezultiralo oštrim padom udjela te zemlje u uvozu i izvozu EU-a (-39% odnosno -55%). 

U prosincu 2022. njezin udio u izvozu izvan EU-a premašio je brojke iz prethodne godine i, nakon pada u prvim mjesecima 2023., kulminirao je vrhuncem u ožujku. 

U međuvremenu, udio u uvozu izvan EU-a neznatno je pao u siječnju 2023. u usporedbi sa siječnjem 2021. (0,9% naspram 1,0%), dok je ostao isti u veljači i ožujku 2023. u usporedbi s prijeratnim razinama (1,0%). 

Povećanje za pet proizvoda

Analiza trgovine obuhvatila je šest ključnih proizvoda, odabranih zbog njihovog značaja u ukupnom uvozu izvan EU-a. Povećanje u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. je zabilježeno za njih pet.

Najznačajniji porast odnosi se na sojino ulje, koje je poraslo za 19,2 postotna boda (51,6% u prvom tromjesečju 2023. u usporedbi s 32,4% u prvom tromjesečju 2022.). Ostala značajna povećanja bila su za sjemenke uljane repice (+11,9 %), suncokretovo ulje (+10,5), drvo (+2,9%) te kukuruz (+0,65%).

I dalje bez ograničenja i carina

Kako komentiraju u Eurostatu, ovakvo povećanje bi moglo biti posljedica uredbe EU-a koja je stupila na snagu 4. lipnja 2022., a riječ je o otvorenoj trgovini s Ukrajinom, bez ograničenja i carina. Ona traje do 5. lipnja ove godine, a Europsko vijeće je danas donijelo odluku o produžetku za još godinu dana.  

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zahvalio je u video obraćanju na ovom potezu i obećao da će raditi na ispunjavanju standarda Unije potrebnih za osiguranje članstva u bloku od 27 zemalja. 

Prozivaju EU za dvostruke standarde 

No, u njihovom Ministarstvu vanjskih poslova Europsku uniju prozivaju zbog dvostrukih standarda. Smatraju da treba ukinuti restriktivne mjere koje je Komisija uvela 2. svibnja za četiri proizvoda, a pod pritiskom Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Poljske i Slovačke. Riječ je o pšenici, kukuruzu, uljanoj repici i suncokretu. Kažu kako su te mjere štetne, neopravdane, slabe njihovo gospodarstvo te ne odgovaraju duhu bliskog partnerstva. 

Očekuju da ova ograničenja koja su na snazi do 5. lipnja ove godine neće produžiti te biti poništena, stoji u njihovu priopćenju. 

"U protivnom ćemo nastavak trgovinskih ograničenja smatrati primjerom dvostrukih standarda, koji će samo potkopati solidarnost s Ukrajinom i pokazati nesposobnost institucija da primjenjuju norme temeljnih ugovora EU-a i Sporazuma o pridruživanju", poručuju i dodaju kako će pozvati države članice koje stoje iza pokušaja proširenja ograničenja da se suzdrže od takvog koraka. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Trgovina s Ukrajinom Dvostruki standardi Solidarnost s Ukrajinom Suspenzija carina EU trgovina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]