Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupujmo domaće
  • 23.11.2020. 13:30

Vrijeme je za poljoprivredni patriotizam - kupujmo domaće za Božić

Svaka uložena kuna u kupnju takvih proizvoda multiplicira učinak na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva, rekla je voditeljica za regionalni razvoj HPK Tajana Radić.

Foto: Marinko Petković
  • 722
  • 345
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu potrošače da u prosincu, mjesecu najveće potrošnje, obrate pozornost i kupuju domaće, kroz kratke lance opskrbe.

Voditeljica za regionalni razvoj HPK Tajana Radić kazala je da na ovaj način Komora šalje jasnu poruku kako je zaštita naše poljoprivrede i proizvodnje hrane jedino moguća uz veću svijest o potrošnji i kupnji domaćeg. Ujedno daje i podršku svim pozitivnim primjerima iz prakse koji potiču na potrošnju tih proizvoda. Iz tog razloga je na konferenciji za novinare prezentiran projekt Grada Zagreba za oznaku "Plavi ceker".

Kupnjom domaćih proizvoda čuvamo radna mjesta

Prema njezinim riječima, iako smo u specifičnoj godini, u kojoj se borimo protiv Covida-19, ovo može prilika kako bi se još jednom pokazao poljoprivredni patriotizam.

"To je jedini način da sačuvamo proizvodnju i zaustavimo negativne trendove u gospodarstvu", istaknula je i dodala da je tijekom godine značajno porasla nabava namirnica putem dostave od OPG-a, pokrenute su brojne stranice koje nude domaće proizvode.

 Domaći tradicionalni proizvodi nude se sve više i on-line

Podsjetili su i kako se nalazimo u pandemijskoj godini koja je osvijestila potrebu da se podigne razina samodostatnosti zbog čega HPK stalno ponavlja kako je važno podsjećati da hrvatski građani zaslužuju imati više domaćih proizvoda na policama trgovinama, kako bi se obuzdao preveliki uvoz hrane, lošije kvalitete i nižih cijena s globalnog tržišta.

Očekuje se manja blagdanska potrošnja

Kako se čulo, hrvatski su građani tijekom blagdana prošle godine potrošili, prema procjeni, oko 15,3 milijarde kuna, što je bilo pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju godinu dana ranije.

"Očekuje se da će ove godine potrošnja biti niža zbog koronakrize što je ujedno i prilika da se posveti veća pozornost što kupujemo", dodala je i navela da naši građani preko 28 posto svog kućnog proračuna troše na hranu, a slično je i tijekom blagdana kada se najveći dio novca troši na bogatu blagdansku trpezu, ali i za poklone, koji također mogu biti kupljeni od naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača jer imamo ogroman broj onih koji nude proizvode dodane vrijednosti. 

"Svaka uložena kuna u kupnju takvih proizvoda multiplicira učinak na rast i razvoj hrvatske poljoprivrede i gospodarstva", naglasila je.

'Šinjorina smokva': jedan od prvih domaćih eko proizvoda kojem i dalje stižu priznanja

Ujedno su pozvani i poljoprivredni proizvođači da se uključe i prijave na javni poziv Grada Zagreba za projekt oznake "Plavi ceker" koji je otvoren do 15. prosinca ove godine.

Kako do oznake "Plavi ceker"? 

Projekt ove oznake predstavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Đurđica Sumrak pojasnivši kako je ona namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Hrvatske. Dodala je da je Grad Zagreb najveći potrošač jer je samo prije ove krize, na tržnici Dolac dnevno 'potrošeno' 50 tona voća, povrća i ribe. 

Plavi ceker je oznaka Grada Zagreba za najkvalitetnije prehrambene proizvode

Ovim projektom, kazala je, želi se iskazati pomoć malim i srednjim proizvođačima u plasmanu na tržište što je vidljivo iz slogana: "Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola - jamči Zagreb". Isto tako, ova oznaka garantira potrošaču da se radi o domaćem, kvalitetnom, visokovrijednom i provjerenom proizvodu.

"Svi prijavljeni proizvodi podliježu senzorskoj procjeni i fizikalno kemijskoj analizi na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Troškove analiza snosi Grad. Do sada su objavljena dva  javna poziva za oznaku te je dodijeljeno 62 potvrde za 36 proizvođača", kazala je Sumrak.

U ovom se trenutku ovi proizvodi osim u trgovinama mogu nabaviti direktno od proizvođača, a u skoroj budućnosti naći će se i na policama specijaliziranih trgovina u Zagrebu, putem agro klastera za promociju i prodaju hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.


Fotoprilog


Tagovi

HPK Domaća proizvodnja Dodana vrijednost Plavi ceker Božić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?