Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministrica poljoprivrede
  • 15.06.2020. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Imamo Strategiju poljoprivrede koju bi svaka Vlada trebala podržati

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostovala je jučer u Emisiji za selo i poljoprivredu urednika Martina Vukovića i odgovorila na brojne upite o svom sektoru.

Foto: Facebook/Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.763
  • 192
  • 0

Strategiju poljoprivrede, s čijom će se prezentacijom započeti danas, 15. lipnja, svaka bi Vlada koja dođe na vlast, a kojoj je do interesa hrvatskog naroda, trebala podržati i provoditi, rekla je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući u Emisiji za selo i poljoprivredu HRT-a urednika Martina Vukovića.

"Strategija se radila godinu i pol dana i napravljena je dubinska analiza kakva nikada do sada još nije napravljena u ovom sektoru. Naši su dokumenti skoro svi objavljeni na posebnoj stranici Poljoprivreda 2020. Napravljeni su i sektorski dijalozi na kojima su svi bili dobrodošli diljem Hrvatske. Također smo i za akvakulturu napravili višegodišnji plan. Pristupili smo izradi akcijskog plana, a nakon njega i izradi dokumentacije za pilot projekte“, pojasnila je. 

Na pitanje kojom bi brojkom ocijenila rad Ministarstva, Vučković je odgovorila da se ne želi ocijeniti sama, ali je nabrojala što je sve dobro napravljeno u tom periodu.

Započinje serija predstavljanja strategija poljoprivrede i akvakulture

"Donijeli smo niz zakona i drugih podzakonskih akata koji su dobrodošli u hrvatsku poljoprivredu. Spomenut ću Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je donio određene pomake što se tiče položaja najranjivijih. Naravno da svako zakonsko rješenje tijekom vremena traži napredak, potrebne su promjene i zato smo u vezi s tim zakonom kao i s nekih ostalim, nakon dvije godine primjene pristupili ocjeni učinaka i eventualnim izmjenama“, rekla je.

Poljoprivredna proizvodnja stagnira

Korištenje mjera za ekološku poljoprivredu također je veliki upitnik. Brojni poljoprivrednici smatraju kako se kontrole ne provode na adekvatan način, da ljudi uzimaju novce, a ništa ne proizvode i zapravo se svi pitaju koja je uopće razlika između konvencionalne i ekološke proizvodnje. 

"Naše redovne kontrole su tijekom godina utvrdile nepravilnosti korištenja mjera za ekološku poljoprivredu zbog čega su ustegle sredstava u vrijednosti do 155 milijuna kuna. Veliki udio u odnosu na alokaciju od milijardu kuna, međutim ti novci se nisu vratili u Europsku uniju nego su preraspoređeni na druge mjere. Ono što je također utvrđeno je i da je najveći dio nepravilnosti utvrđen u 2015. godini. Ima sjajnih primjera, ekološka poljoprivreda je prilika za Hrvatsku samo što sustave treba dobro programirati, povezati s pravim proizvođačima“, ističe ministrica.

Na upite o poljoprivrednoj proizvodnji i njezinom povećanju priznala je kako je ona ista odnosno da stagnira, no zahvaljujući raznim projektima koji se provode, ali i naravno poljoprivrednicima koji ulažu svoje resurse smatra kako će ona s godinama rasti.  

"Svi projekti koji su kasnili zbog ugovaranja i one koje smo ugovorili i koji se rade jer to vidimo po isplatama i za koje su poljoprivrednici dali svoj udio, će sigurno donijeti rast proizvodnje u narednih nekoliko godina. Nemojmo podcjenjivati poljoprivrednike koji su također svoja sredstva uložili, a kada čovjek ulaže svoja sredstva trebao bi imati i očekivani povrat“, naglasila je ministrica dodajući da je u Programu ruralnog razvoja ugovoreno preko 80% sredstava.

Riječ je, dodala je, o 1.106 velikih projekata unutar mjere 4, 121 projekt u mjeri koja se odnosi na preradu i stvaranje dodane vrijednosti, preko 1.500 projekata koji se odnose na mlade poljjoprivrednike i preko 5.000 koji se odnose na razvoj malih poljoprivrednih razvoja. 

Sve više OPG-a, a pokrivenost uvoza izvozom pala za 2%

Prema podacima Gospodarske komore, u prva tri mjeseca država je izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 552 milijuna kuna što je porast od 8% u odnosu na isto razdoblje lani. S druge strane zabilježen je još veći rast uvoza, od 10% zbog čega je pokrivenost uvoza izvozom pala sa 67% na 65%.

"Naši trgovački lanci tvrde da imamo više domaćih proizvoda. Mi smo s njima u posljednjih nekoliko mjeseci imali više razgovora, imamo i potvrde od određenih grupa proizvođača da su ti sastanci urodili nekim plodom, ali po meni imaju još neke nedostatke. Ja još uvijek naglašavam da su najranjiviji primarni proizvođači i njih treba najviše podupirati mjerama i plaćanjima. Investicije treba naravno omogućiti svima, a što se tiče lanca opskrbe hranom, svi se trebaju bolje povezati i nitko u tom sustavu ne treba biti neprijatelj", objašnjava Vučković.

Marija Vučković: Na poljoprivrednicima i ribarima se neće štedjeti!

Na pitanje jesu li se smanjile migracije stanovnika iz ruralnih prostora rekla je kako je broj mladih poljoprivrednika ispod 40. godina u njihovom mandatu s nešto manje od 20.000 narastao na preko 22.000.

"U ovih par godina financirali smo iz projekta Ruralnog razvoja oko 350 projekata od kojih se 209 odnosi na dječje vrtiće. To nam govori da te mjere imaju određene učinke zajedno s nekim komplementarnim mjerama.“ Isto tako, istaknula je u razgovoru kako OPG-ova ima sve više te da ih također sve više i traži e-iskaznicu.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje

Upitana za uhićenja pa i najbližih suradnika u aferi "Vjetroelektrane", ministrica je komentirala: "Svatko je na meni vidio i nisam to skrivala - naravno da to utječe na čovjeka, ali što se tiče Uredbe o zakupu šumskog zemljišta, iza koje je stalo ovo Ministarstvo, činjenica je da smo pripremili skoro 100.000 ha za zakup i očekujem da svi vide kako je to dobar razvojni projekt". Dodala je i da korijen problema leži u 2014. i 2015. godini, a da su od 1. rujna 2019. provedena tri natječaja za zakup zemljšta na kršu. Oslobođeno je 24.000 hektara, a ugovoreno je 7.000. "Držala sam do svake riječi i rečenice koju sam izgovorila na Konferenciji o kršu", naglasila je. 


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Emisija za selo i poljoprivredu Marija Vučković Proizvodnja Ruralno područje Izvoz Uvoz Strategija poljoprivrede OPG


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!