Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krška područja
  • 06.08.2021. 12:00

Vučković: Krš je izuzetan potencijal, pokušat ćemo osigurati legalno korištenje zemljišta

Pravna podloga je ono što je izostalo pri upisu zemljišta u ARKOD, no pokušat ćemo stanje dovesti u red, poručila je ministrica poljoprivrede u intervju za Večernji list.

Foto: Vedran Stapić
  • 695
  • 271
  • 0

Krš čini 44 posto Hrvatske i pokušat ćemo dovesti u red i osigurati investicije te legalno korištenje zemljišta koje je u državnom vlasništvu, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

U intervju koji je dala za Večernji list, podsjetila je da su se mnogi stočari 2015. upisali u ARKOD na krškim pašnjacima, ali bez pravne podloge. "Ne treba za to kriviti njih, omogućila im je to određena nacionalna regulativa", rekla im je.

Međutim, naglasila je pritom da su neophodni zakup ili drugi oblik korištenja želi li se uistinu razvijati poljoprivrednu djelatnost na tim područjima, a ne samo ostvarivati pravo na poticaje. Investicije, prerada, nadstrešnice, dio je onoga što je potrebno. Istaknula je i da je analiza pokazala da od 15.000 gospodarstava tek njih 504 koristi potporu za ekološku proizvodnju. 

"Kritiziraju me da se ne odnosim dobro prema krškim pašnjacima i da ne cijenim dovoljno tamošnja gospodarstava. Ja sam s krša, krš jest izuzetan potencijal", naglasila je za Večernji. 

Kvalitetan zakonski okvir traže i tamošnji stočari. Tako je Udruga krški pašnjaci za rujan u Obrovcu najavila Dane hrvatskih krških pašnjaka. Glavna tema je Uloga i značenje ovih pašnjaka u razvoju ekstenzivnog stočarstva na tom području. 

Kako nam je nedavno rekao predsjednik Udruge Ivan Tešija, ekološko - ekstenzivni uzgoj stoke strateški je cilj Europske Komisije u idućem referentnom razdoblju, a krška područja imaju ogroman potencijal za to.

Cilj je, poručio je, ondje razviti moderno ekstenzivno stočarstvo, povećati proizvodnju zdrave hrane, mesa i mlijeka, zadržati ljude na ruralnim područjima, popraviti demografsku sliku i održavati bioraznolikost naših područja. Ujedno, ispašom vršiti i protupožarnu zaštitu. 


Izvori

Večernji list


Tagovi

Krški pašnjaci Ekstenzivno stočarstvo Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]