Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 17.01.2022. 13:30

Vučković: Ministarstvo će analizirati dokumentaciju iz natječaja u Općini Čađavica

Situaciju u Čađavici i nezadovoljstvo poljoprivrednika dodjelom državnog zemljišta, ministrica je komentirala gostujući jučer u HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje.

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
  • 1.838
  • 394
  • 2

"Natječaj za državno poljoprivredno zemljište se mora provoditi po važećem zakonu", komentirala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković situaciju u općini Čađavica u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje. 

Naglasila je pritom da ne može komentirati pojedinačne slučajeve dok nadležne službe ne obrade svu dokumentaciju i daju prijedlog mišljenja, ali i potvrdila je da su prigovori bili brojni te da su uvedeni i novi mehanizmi kako bi se svi provjerili.

Između ostalih, stočari upozoravaju da su zakinuti za dodjelu zemlje, a ona tvrdi da je moguće da su prioritet izgubili zbog drugih kriterija, nisu dokazali proizvodnju unazad tri godine, administrativnih nedostataka koji nisu trebali presuditi.

"Trenutno ne mogu donositi procjene. Ministarstvo će analizirati dokumentaciju koju pošalje načelnik", poručila je.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu dobro je napravljen 

Smatra kako je Zakon o poljoprivrednom zemljištu napravljen dobro, u detaljnom dijalogu i na temelju preciznih analiza te da neće dolaziti do dvojbi.

"U izmjenama zakona koje su u drugome čitanju mliječno govedarstvo je jedino koje dobiva 30 bodova kod sektorskih kriterija za dodjelu zemljišta", naglasila je ministrica. Dodala je kako je donesen niz mjera za taj sektor i zamolila proizvođače da ne odustaju od te proizvodnje jer su za njih predviđene dodatne potpore i to za junice prvotelke.

"Istina je da bilježimo pad broja mliječnih krava posljednja četiri mjeseca koji me zabrinjava", naglasila je rekavši da će učini sve da mliječni proizvođači ostvaruju pošten dohodak.

Vezano uz Obnovu Banovine, u Plodovima zemlje je kazala kako je Ministarstvo objavilo treći natječaj za obnovu proizvodnog potencijala u poljoprivredi, ali da je proces vezan za izradu projektno tehničke dokumentacije građevinske struke.

"Na prvi natječaj javilo se 89 korisnika", rekla je komentirajući da smatra kako će prijave za obnovu gospodarskih objekata tek početi u većem broju. 

O krškim pašnjacima

Vezano uz prozivke Udruge hrvatski krški pašnjaci da 2/3 krških pašnjaka nije u sustavu potpora, kaže da im je Ministarstvo odgovaralo više puta.

"Lani smo napravili nacrt analize potencijala pašnjačkih površina koji se ne koriste na odgovarajući način te infrastrukturne nedostatke u prostoru koji će biti posebno poduprijeti putem mjera ruralnog razvoja", pojasnila je dodavši da priča koja ide za tim da će nama Komisija priznati sve površine koje prijavimo bez obzira na ekonomske, socijalne ili zelene elemente - ne stoji.

"Naravno da nitko nema toliko novca da bi tek tako odobravalo sve površine koje mi mislimo da možemo prijaviti, no vjerujem da prozivke dolaze s obzirom na određene novosti koje smo predložili u okviru budućeg nacionalnog Strateškog plana, a odnose se na teže uvjete gospodarenja i ekološku poljoprivredu", napomenula je.

Poljoprivrednike čeka bolja godina?

Na pitanje češlja li europski OLAF ugovore o dodijeljenim sredstvima Agencije za plaćanje u poljoprivredi kazala je kako ne bi rekla da je utvrđeno puno nepravilnosti u korištenju europskih poljoprivrednih fondova te da bi trebalo porazgovarati o konkretno utvrđenim slučajevima.

"Što se tiče OLAF-a za sada imamo slučaj jednog hrvatskog vinara i slučaj ugovora koji datira od kraja 2016.. To se popularno naziva 'HDZ-ovim tajkunima", otkrila je dodavši da istrage u tijeku ne može komentirati. No, ponovila je da se u Agenciji za plaćanje i Ministarstvu uvijek, i bez europskih tijela obavljaju brojne revizije. Dodala je kako se puno toga što je izašlo u javnost nije pokazalo točnim.

"Vjerujem da će hrvatski poljoprivrednici moći živjeti od svog rada, a potrebno je činiti sve od strane naše administracije da ih podupire. Mi ih želimo podizati i pomagati im da postanu što snažniji, konkurentniji i produktivniji", zaključila je riječima da će poljoprivrednicima biti bolje ove, 2022. godine.


Tagovi

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković HRT Plodovi zemlje Gostovanje Emisija Poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]