Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vijeće ministara
  • 15.12.2021. 10:00
  • Bruxelles, Belgija

Vučković: Moramo djelovati preventivno na prehrambenu krizu, ne samo sanirati posljedice

Na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU, ministrica Marija Vučković je upozorila da se stočarstvo suočava s ozbiljnim rastom cijena kukuruza, goriva i ostalog repromaterijala što drastično povećava troškove proizvodnje.

Foto: Facebook/Marija Vučković
  • 281
  • 110
  • 0

"Pandemija bolesti Covid-19 upozorila nas je na potrebu brze i učinkovite reakcije u uvjetima kriznih situacija", izjavila je ministrica Marija Vučković na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva koje se održalo od 12. do 14. prosinca 2021 u Bruxellesu, a na kojem su odobreni Zaključci o kriznom planu za osiguravanje opskrbe hranom i sigurnosti opskrbe u vrijeme krize.

Ministrica ja dodala da je po pitanju osiguranja opskrbe hranom, potrebno uzeti u obzir specifičnosti i dosadašnje prakse kod država članica uz uvjet izbjegavanja dodatnih administrativnih opterećenja za države članice.

Zbog problema u određenim poljoprivrednim sektorima, a tu je posebno istaknula sektor stočarstva koji se suočava s ozbiljnim rastom cijena kukuruza, goriva i ostalog repromaterijala što drastično povećava troškove proizvodnje, smatrajući da je potrebno djelovati i preventivno na prehrambenu krizu, a ne samo sanirati nastale posljedice.

"Moramo aktivno pratiti stanje na tržištima i pravovremenim poduzimanjem odgovarajućih mjera prevenirati moguće dublje i značajnije krize u opskrbi i funkcioniranju kratkih opskrbnih lanaca", zaključila je rekavši da rješenje treba tražiti i u preispitivanju spremnosti Zajedničke poljoprivredne politike da na zadovoljavajući način i pravovremeno odgovori na predvidljive izazove i rizike u budućnosti.

Skrenuli pozornost na svinjogojstvo

Ministri su raspravljali i o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom i primjeni uredbe koja to regulira. Hrvatska je, kao i većina ostalih država članica, u nacionalno zakonodavstvo ugradila odredbe koje nadilaze minimalne zahtjeve predviđene uredbom kako bi maksimalno zaštitila sve dionike lanca opskrbe hranom, u prvom redu, proizvođače.

Hrvatska se zajedno s još 14 zemalja pridružila Češkoj koja je Vijeću skrenula pozornost na kritično stanje u svinjogojskom sektoru i zatražila od Komisije praćenje stanja i pronalazak rješenja kako bi se pomoglo tom sektoru.

Podržala je i Španjolsku koja je s još 17 zemalja pod točkom razno izvijestila o povećanju troškova gnojiva i sirovina za hranu za životinje i njihovim posljedicama na sektor poljoprivrede. Neizbježna posljedica nastavka ovakvog trenda bilo bi povećanje cijene proizvodnje hrane koju tržište ne bi moglo pratiti, stoga pozivamo na praćenje situacije i brzu reakciju Komisije, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede nakon održanog sastanka.

Također, Komisija je predstavila informacije o Uredbi o stavljanju na raspolaganje na tržištu EU-a i izvozu proizvoda povezanih s krčenjem i propadanjem šuma. Ministrica Vučković pozdravila je ovaj iznimno složen zakonodavni prijedlog jer se osim poljoprivrede i šumarstva tiče i trgovine, i okoliša kao i ukupnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta.

Hrvatska smatra da je donošenje ove Uredbe u skladu s nastojanjima da se planirano smanjenje izlučivanja stakleničkih plinova koje je predviđeno u sklopu EU politika ne poništi povećanim njihovim izlučivanjem u trećim zemljama koje će eventualno povećati svoju razinu proizvodnje namijenjene za EU tržište.

Ministrica je istaknula potrebu vođenja računa i o potencijalnim posljedicama na cijene proizvoda i njihovu dostupnost na tržištu EU kao i nužnost osiguravanja uvjeta za održivu transformaciju povezanih lanaca opskrbe.

U prosincu glavna tema ribarstvo

Međutim, ovog mjeseca Vijeće se tradicionalno bavi pretežno temama ribarstvene politike pa su se tako na dnevnom redu našle uredba o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti za 2022. u vodama EU i vodama izvan Unije, o utvrđivanju ribolovnih mogućnosti u Sredozemlju i Crnome moru te o izmjeni uredbe u pogledu kontrole ribarstva.

Povjerenik Europske komisije za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius predstavio je informacije o strateškom pristupu za maksimalno povećanje dodane vrijednosti javnih ulaganja u programe EFPRA-e (Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu). Budući da dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom o dijeljenim stokovima nije postignut, usvojen je prijedlog Europske komisije za uspostavu tromjesečnih ukupnih dozvoljenih količina za dijeljene stokove s tom zemljom, te će se po sklapanju dogovora dopuniti Uredba o ribolovnim mogućnostima za 2022. godinu.


Tagovi

Vijeće ministara Bruxelles Marija Vučković Europska komisija Ribolov u EU Repromaterijal Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]