Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 15.09.2020. 08:20

Vučković: Natječaj nikome nije prilagođen, dodjela potpore Tolušiću je zakonita

Gostujući u dnevniku Nove TV, ministrica poljoprivrede komentirala je i dodjelu potpore iz Vinske omotnice svom prethodniku.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • 470
  • 521
  • 0

"Potpuno je zakonito", komentirala je jučer ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodjelu 2,5 milijuna kuna iz Vinske omotnice OPG-u Terra Slavonia svoga prethodnika Tomislava Tolušića. Gostujući u dnevniku Nove TV, naglasila je da je Pravilnik usklađen s nadležnom EU regulativom, a da je takav program postojao i 2014. do 2018. godine te da je 2018. donesen za novo razdoblje. 

Je li u redu da, kako je pisao Agrobiz, prođe na natječaju kojeg je i sam radio, dodala je da administracija mora raditi zakonito. "Nikome nije prilagodila natječaj. Dosad je obrađeno 19 projektnih prijava, od kojih je 17 prošlo, a dvije su odbijene zbog administrativnih razloga. Ono što mogu potvrditi jest da su sve obrađene po redoslijedu zaprimanja. Tolušiću je odbijeno 475.000 kuna troškova, on je svoju odluku o odobrenju dobio u skladu s pravilom odobravanja. Što se tiče osobnih poteza ili nekih etičkih pitanja, to možemo svi govoriti za sebe", odgovorila im je. 

Oko samog natječaja i odobrenih sredstava, oglasio se i bivši ministar. Kako je rekao novinarima 24 sata, "normalni je, obični građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti".

"Prije nego sam se javio na natječaj, pitao sam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno", odgovorio im je. 

Ministrica Vučković, pak, tijekom gostovanja je komentirala i jučerašnji početak popisivanja OPG-ova. Podsjećamo, na teren je jučer izašlo gotovo 1.700 stručno osposobljenih popisivača koji će do 14. listopada obići i metodom osobnog intervjua, uz pomoć prijenosnog računala, prikupiti podatke o oko 174.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. 

Kreće popisivanje OPG-ova, treba li pripremiti dokumente i tko može dati podatke?

"Ovo je detaljno sveobuhvatno statističko ispitivanje koje će nam pomoći i da se bolje prilagodimo određenim zahtjevima iz ZPP-a i da određene zahtjeve preusmjerimo u korist nacionalnih strateških ciljeva", objasnila je. 


Tagovi

Marija Vučković Tomislav Tolušić Vinska omotnica Potpora


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P