Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gašenje šećerana
  • 18.02.2021. 08:20

Vučković: Nisam pozvala trgovačke lance da povise cijenu šećera

Ministrica poljoprivrede oglasila se na facebooku. U pitanju je, kaže, kriva interpretacija njezine izjave.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
  • 1.158
  • 284
  • 0

"Želim razjasniti krive interpretacije moje izjave uslijed čega je u nekoliko medija došlo do tumačenja da sam pozvala trgovačke lance da povise cijenu šećera. Nisam", oglasila se ministrica poljoprivrede Marija Vučković na facebooku o izjavi koju je dala nakon objave uprave Hrvatske industrije šećera da se gasi, u svega par tjedana, i druga hrvatska šećera. Nakon Vira, proizvodnja staje i u Osijeku. 

Međutim, navodi dalje, razumno je i normalno da, kao i svaka država koja brine o svojim proizvođačima i potrošačima, apeliramo na lance da nastoje izbjeći situaciju u kojoj je cijena istog proizvoda u isto vrijeme značajno niža u hrvatskim trgovinama nego u istim trgovinama u inozemstvu, unatoč dodatnim troškovima nabave i dopreme, a uslijed čega nerijetko dolazi do poremećaja u značajnim i osjetljivim proizvodima kakvi su za Hrvatsku šećer i mlijeko.

"Domaći proizvodi na taj način ne mogu biti konkurentni proizvodima iz drugih zemalja, a koje uređuju ista Zajednička poljoprivredna politika, nakon što su te iste zemlje za razliku od Hrvatske desetljećima imale na raspolaganju sredstva za restrukturiranje osjetljivih sektora i za jačanje konkurentnosti", piše ministrica. 

Kao i uvijek do sada u ovakvim situacijama, napominje, poštujući slobodu kretanja roba, "iskazali smo pristojno svoj stav da takva praksa može manje imati veze s mehanizmom ponude i potražnje, a potencijalno biti vezana s nefer trgovačkim praksama koje negativno utječu na vrlo značajnu i osjetljivu hrvatsku proizvodnju te u konačnici na sve hrvatske građane.

"Podaci o razlikama istih vrsta proizvoda na policama istih lanaca u zemlji i inozemstvu analizirani su za dan 9. veljače 2021. godine", zaključuje u objavi. 

Želim razjasniti krive interpretacije moje današnje izjave uslijed čega je u nekoliko medija došlo do tumačenja da sam...

Objavljuje Marija VučkovićSrijeda, 17. veljače 2021.

Tagovi

Proizvodnja šećera Cijena šećera Ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]