Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni susret
  • 10.02.2022. 13:30

Vučković održala sastanak s kosovskim ministrom poljoprivrede - što su dogovorili?

Kosovo će u znak solidarnosti pružiti financijsku pomoć poljoprivredniku s područja Sisačko-moslavačke županije koji je pretrpio veliku štetu u potresu

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 289
  • 159
  • 0

U okviru trodnevnog boravka kosovske delegacije u Republici Hrvatskoj, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u srijedu održala sastanak s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Fatonom Pecijem i suradnicima.

Tema sastanka je, između ostalog, bila intenziviranje postojeće suradnje u području poljoprivrede, pri čemu je ministar Peci pozvao ministricu Vučković u službeni posjet. 

Dvoje ministara dogovorili su da će u narednom razdoblju ažurirati postojeći Memorandum o suradnji iz 2008. godine.

"Kosovo je vrlo aktivno u pripremama za prelazak u službenog kandidata za ulazak u Europsku uniju i u tom dijelu bi cijenili nastavak razmjene znanja i iskustava  hrvatskih stručnjaka u području poljoprivrede i šumarstva, a postoji mogućnost i za zajedničke projekte putem programa tehničke pomoći poput TAIEX-a ili TWINNING-a", navodi Ministarstvo u priopćenju nakon održanog sastanka.

Kako kažu, kosovska strana je zainteresirana za ulaganja hrvatskih kompanija u njihov poljoprivredno-prehrambeni sektor te se u tom kontekstu spominjala i mogućnost organizacije susreta gospodarstvenika prilikom posjeta ministrice Kosovu.

Osim suradnje u području poljoprivrede, otvara se prostor i za suradnju u području šumarstva te je ministar Peci iskazao veliki interes za usvajanjem ekspertize u području korištenja biomase i izgradnje energana, kao i održive proizvodnje toplinske i električne energije.

Posjet Sisačko-moslavačkoj županiji

Dan ranije Peci i Majdak održali su sastanke sa županom sisačko-moslavačkim Ivanom Celjakom na temu razvoja poljoprivrede u toj županiji nakon razornog potresa te gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes o potencijalima Petrinje za razvoj proizvođačkih kapaciteta u području poljoprivrede.

Posjetili su i OPG Kokin dom, vlasnika Marka Čaića, koji je imao oštećenja u vrijeme potresa, a sada nastavlja s proizvodnjom u peradarstvu. Delegacija je održala sastanak i s ravnateljem Terme Topusko na temu mogućnosti korištenja termalnih izvora za grijanje plastenika u povrćarskoj proizvodnji te s predstavnicima drvne industrije Sherif grupe na kojem su prezentirani proizvođački kapaciteti i izvozne mogućnosti, a potom su posjetili energane pomoću kojih se proizvodni viškovi pretvaraju u toplinsku i električnu energiju.

Posjet kosovskog ministra Sisačko-moslavačkoj županiji (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Župan Celjak je predstavio županiju i zahvalilo Ministarstvu poljoprivrede na dosadašnjoj pomoći za razvoj poljoprivrede u županiji, osobito nakon potresa u kojem je procijenjeno preko 630 milijuna kuna štete samo na županijskim objektima.

Kosovo će pružiti pomoć

Kosovska strana je tom prilikom iskazala interes za suradnju u poljoprivredi i na regionalnoj i lokalnoj razini putem dostupnih fondova te istaknula kako će u znak solidarnosti pružiti financijsku pomoć jednom lokalnom poljoprivredniku koji je pretrpio veliku štetu u potresu.  

Također, državni tajnik Majdak je na sastanku istaknuo planove Ministarstva da se u narednom periodu u Sisačko-moslavačkoj županiji pokrene projekt izgradnje infrastrukture za peradarsku industriju, pri čemu valja napomenuti kako je Kosovo jedan od velikih uvoznika mesa peradi.

Kosovska strana predložila je da se napravi sporazum o prijateljstvu Petrinje i jedne kosovske općine, kroz koji će se provesti projekt u području kestenarstva te razmjena iskustava proizvodnje kestena i problema s pojavom bolesti raka kestenova kore.


Tagovi

Marija Vučković Kosovo Faton Peci Sastanak Posjet


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]