Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inicijativa tri mora
  • 26.10.2021. 09:30
  • Krakow, Poljska

Vučković: Potrebno osigurati kvalitetnu proizvodnju soje koja nije genetski modificirana

Proteinske krmne sirovine i smanjenje ovisnosti Europe o njihovu uvozu bile su jedne od tema o kojima se raspravljalo na sastanku ministara poljoprivrede Inicijative tri mora u Poljskoj.

Foto: R. Prusina/arhiva AK
  • 221
  • 55
  • 0

Osiguravanje proizvodnje hrane za životinje bogate proteinima, istraživanje i inovacije prehrambenih sustava te utjecaj ZPP-a na zelenu i digitalnu transformaciju poljoprivrede i ruralnih područja bile su središnje teme sastanka ministara poljoprivrede Inicijative tri mora održanom u Krakovu, Poljskoj. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u okviru rasprave o smanjenju ovisnosti Europe o uvozu proteinskih krmnih sirovina naglasila važnost ovog pitanja za Hrvatsku zbog utjecaja na konkurentnost sektora stočarstva koji je izložen velikim izazovima i koji se trenutno nalazi u velikim teškoćama.

"Osim dovoljnih količina proteinskih krmnih sirovina potrebno je osigurati i kvalitetu proizvodnje, s naglaskom na proizvodnju soje koja nije genetski modificirana", naglasila je te dodala kako je Hrvatska uključena u sve relevantne međunarodne projekte i inicijative, a zahvaljujući suradnji sa znanstvenim institucijama takve vrijedne prakse uspješno se približavaju poljoprivrednicima koji iskazuju sve snažniji interes, a površine pod sojom kod nas stalno rastu.

Proizvodno vezana plaćanja za proteinske usjeve

Također, Vučković je iskazala zadovoljstvo što je politički dogovor o reformi ZPP-a prepoznao potrebu zadržavanja proizvodno vezanih plaćanja za proteinske usjeve u sljedećem programskom razdoblju. Naime, Hrvatska je do sada koristila mogućnost takve potpore u maksimalnom iznosu - 2020. godine ovaj oblik pomoći koristilo je gotovo osam tisuća poljoprivrednih gospodarstava koja su obrađivala ukupno preko 40 tisuća hektara.

Kada je riječ o raspravi na temu istraživanja i inovacija prehrambenih sustava, hrvatska delegacija je istaknula svoju uključenost u brojne projekte vezane za biogospodarstvo, uključujući i osnivanje platforme za biogospodarstvo te kao prioritet u kontekstu Strategije poljoprivrede istaknula jačanje javnih i privatnih savjetodavnih usluga.

Na sastanku je bilo govora i o jednom od tri glavna stupa Inicijative tri mora - digitalnom sektoru, kojem se u hrvatskoj poljoprivredi posvećuje velika pažnja. Naime, Hrvatska će kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti provoditi digitalnu transformaciju poljoprivrede koja će uključivati uspostavu digitalnih javnih usluga, sustava pametne poljoprivrede i sustava sljedivosti, za što je osigurano 77 milijuna kuna.

Inače, Inicijative tri mora je neformalna politička platforma usmjerena na koheziju EU i europski prostor. Uz Hrvatsku, uključuje Austriju, Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvu, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. 


Tagovi

Inicijativa tri mora Ministri poljoprivrede ZPP Marija Vučković Proteinske krmne sirovine Proizvodno vezana plaćanja Digitalni sektor


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)