Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 29.01.2021. 15:00
  • Sisačko-moslavačka, Sisak

Vučković: Svaki će poljoprivrednik s područja pogođenim potresom imati svoga savjetnika

Ministrica poljoprivrede istaknula je i kako kreću s obnovama, no i naglasila kako vraćanje na staro nije dovoljno za ovaj kraj.

Foto: Marinko Petković
  • 386
  • 123
  • 0

"Svjesni smo da se osobito u ovim okolnostima procedure EU fondova čine kompliciranima, zato će svaki poljoprivrednik imati svoga poljoprivrednog savjetnika i dodatnu pomoć LAG-ova. Cilj je ukloniti prethodne nedostatke, organizirati tržište i udružiti proizvođače kojima ćemo pomoći“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sastanku održanom s predstavnicima županija pogođenih potresom te regionalnim razvojnim agencijama i lokalnim akcijskim grupama.

Istaknula je i kako kreću s obnovama, no naglasila kako vraćanje na staro nije dovoljno za ovaj kraj. "Potrebna je revitalizacija te pripremamo dodatne mjere iz EU fondova, poput natječaja za plasteničku proizvodnju u ovim krajevima, koje ćemo vrlo brzo objaviti u suradnji s lokalnim dionicima“, rekla je. Ponovila je i da se radi na izradi novog natječaja iz Programa ruralnog razvoja za obnovu proizvodnog potencijala koji će biti otvoren u veljači.

Nabavljeno preko 600 tisuća kg stočne hrane

Podsjetila je i kako su poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima prijevremeno i žurno isplaćena sva sredstva koja su u ovom trenutku bila moguća, 94 milijuna kuna izravnih plaćanja i mjera ruralnih razvoja. Također, određena su bespovratna sredstva i za drvoprerađivače za sanaciju šteta na proizvodnim kapacitetima nastalih kao posljedica potresa u ukupnom iznosu od 10 milijuna kuna.

Osvrnula se i na mjere izvanredne pomoći koja uključuje nabavu 621.500 kilograma stočne hrane u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, temeljem čega je osigurana hranidba 1.800 goveda, 3.500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1.000 konja u najmanje 30 dana. Istovremeno, kaže, zaprimljeno je 614 tona i distribuirano 429 tona donirane hrane, a uspostavljeni su i sustavi posredovanja za otkup domaćih proizvoda i stoke poljoprivrednika u potrebi po poštenim tržišnim cijenama, trenutno za 171 grlo.

Također, na sastanku je i podsjetila da je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo sredstva za cijepljenje svih goveda, konja, ovaca i koza protiv bedrenice, svih pasa protiv bjesnoće te sve peradi protiv newcastleske bolesti za cijelu ovu godinu, a do kraja ožujka državni proračun će snositi i troškove veterinarskih usluga za velike životinje, kućne ljubimce i izmještenu stoku, uz cijeli niz drugih mjera pomoći.

"Izvijestila sam i kolege ministre Europske unije o posljedicama katastrofalnih potresa te tražila potporu na Vijeću u vidu povećane brže isplate avansnih plaćanja, većeg dijela sufinanciranja za investicijske mjere i isplata bez obavljenih kontrola na terenu. Optimistična sam s obzirom na odgovor povjerenika, nastavit ćemo pregovarati“, zaključila je Vučković.

Trebate li smještaj, pomoć ili hranu za životinje, evo kome se i gdje javiti

Kako su već i najavili, Ministarstvo poljoprivrede nastavit će kontinuirano provoditi sve aktivnosti pomoći na potresom pogođenim područjima i pronalaziti nove mehanizme pomoći.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Sastanak Marija Vučković Savjetnik Natječaj Mjere pomoći


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)