Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konačna suglasnost
  • 18.01.2023. 12:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Vučković u Čađavici: Nemamo razloga sumnjati u ispravnost odluka o dodjeli državnog zemljišta

Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju, poručio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

Foto: Kristijan Toplak
  • 580
  • 175
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antuna Vujića i ravnateljicu Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandru Zokić održala je u Virovitici radni sastanak s predstavnicima Virovitičko-podravske županije i Općine Čađavica. Teme susreta bile su aktualnosti i prilika za lokalnu poljoprivredu, s naglaskom na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države i korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja.

U Općini Čađavica u Natječaju za zakup bilo je gotovo 2.500 hektara, uz velik interes poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2022. dalo suglasnost na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području ove općine.

Ministrica Vučković je istaknula da će se i dalje poduzimati potrebne aktivnosti kako bi se na cijelom području Hrvatske zaštitio kontinuitet proizvodnje i osigurali dugoročni uvjeti stabilnosti korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta. U okviru svojih nadležnosti i zakona, dodala je, Ministarstvo će nastaviti voditi računa o strateškim proizvodnjama poput stočarske, te o potrebi doprinosa vitalnosti ruralnog prostora kojeg nema bez stočara i malih poljoprivrednika.

Na sastanku je najavljen i novi natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Konačna suglasnost u Općini Čađavica

"Općina Čađavica je dobila konačnu suglasnost za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Provedena je i revizija, a na pojedinačne ugovore suglasnost daje i državno odvjetništvo. Stoga nemamo pravo sumnjati u ispravnost tih odluka", naglasila je ministrica.

Epilog dodjele zemlje u Općini Čađavica: Branko Karamarković prodao 120 krava i zatvorio farmu

Poljoprivrednici Virovitičko-podravske županije obrađuju ukupno 83,7 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta, a udio mladih poljoprivrednika u 2022. čini više od 21 posto. Do sada je na području županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 1,2 milijarde kuna, a isplaćeno više od milijarde kuna, od čega je u Općini Čađavica ugovoreno 88,6 milijuna kuna i isplaćeno više od 75 milijuna kuna.

"Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, u Virovitičko-podravskoj županiji ugovoreno je 130 milijuna kuna potpore i isplaćeno sto milijuna kuna, što uključuje i 13 dječjih vrtića, osam ulaganja u nerazvrstane ceste te pet ulaganja u kulturne centre i vatrogasne domove", kazala je Vučković.

Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević naglasio je kako je provedba natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u završnoj fazi i potvrdio da je natječaj dobro odrađen. "Iako je proces trajao dvije godine, sve smo odradili sukladno zakonu i pravilima. Nastavljamo s drugim krugom natječaja, a oni koji nisu prošli u prvom, imat će prigodu dobiti zemlju u drugom natječaju", poručio je Rončević.


Tagovi

Marija Vučković Mirko Rončević Dodjela zemlje Državno zemljište Natječaj Konačna suglasnost


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]