Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup vune
  • 15.05.2016. 17:00

Vuna u Šumadiji ponovo na ceni

U otkupnu stanicu u Prnjavoru kod Kragujevca dnevno se slije 12 tona sirove vune iz skoro cele Srbije. Ova sirovina je na ceni u Evropskoj uniji, ali na žalost, izvozi se posredstvom bugarske firme, koja ima postrojenja za preradu vune do poluproizvoda.

  • 11.447
  • 1.007
  • 1

Vuna u centralnoj Srbiji više se ne baca i ne čuva na tavanima. Ponovo se otkupljuje, pa i najmanje količine su dobrodošle u jednoj od retkih otkupnih stanica u Šumadiji, u selu Prnjavor kod Kragujevca. Otkupljivač Dragan Zečević kaže da sve otkupljene količine, na žalost u sirovom stanju, izvozi preko Bugarske u zemlje Evropske unije gde je ova sirovina ponovo na ceni. Kupuju je proizvođači tepiha i tekstila, važne karike u modnoj industriji.

Zečević godišnje otkupi i izveze oko 1.000 tona sirove ovčije vune ne samo iz Šumadije, već i sa područja Peštera, Mačve, Pomoravlja i ostatka Centralne Srbije. Sirova vuna, presovana u bale od po 40 kilograma odlazi za Bugarsku.

Bugari prerađuju, pa prosleđuju

Dragan Zečević
Dragan Žečević otkupljuje vunu

"Sve količine koje prikupimo, odlaze u bugarski grad Sliven. Sa firmom "Kolhida" imamo dugogodišnju saradnju i partneri smo povezani pre svega poverenjem, jer isporučujemo dobro klasiranu vunu. Oni su treća firma u Evropi za otkup i preradu vune. Sirovina koju uvoze se kod njih pere, češlja i dovodi se u fazu poluproizvoda od kojih se pravi predivo. Naša vuna stiže u Evropu, ali na žalost preko Bugara, jer mi nemamo kapacitete za preradu. Zna se da je prodaja poluproizvoda ili proizvoda uvek isplativija", kaže Dragan Zečević.

Najvažnije klasiranje

Raadnici iz Bugarske u Prnjavoru
Radnici iz Bugarske u Prnjavoru

U ovoj industriji najviše se ceni znalački razvrstana vuna. Kada pristignu nove količine potrebno je odvojiti je po klasama. U tom segmentu otkupa vrednuje se dužina, debljina, vijugavost i rastegljivost vlakana, pa i belina. Osim što je Draganov sin Nenad obučen za sortiranje, u Prnjavor u jeku sezone dolaze i radnici iz bugarske partnerske firme koji pomažu u tom poslu.

U sortiranju bolje žene

"Sortiranje je u vunarstvu veoma cenjeno. Pod prstima morate da osetite kvalitet vune i da je svrstate u kategoriju kojoj pripada. Ukoliko se to ne uradi kako treba, onda sledeća karika u lancu neće više imati poverenja u vas. U sezoni osim sina Nenada, kod nas dolazi šestoro radnika iz Bugarske, koji su odlični sortirači. Po nekom nepisanom pravilu, žene su bolje u tom poslu", dodaje Zečević.

Ovaj posao u Šumadiji ponovo oživljava, jer je vuna ponovo na ceni. U poslednjoj deceniji doživela je ekspanziju, zbog čega je Zečević odlučio da ni najmanje količine, čak i u zabačenim krajevima, ne zanemari.

Za kilogram vune prve klase 120 dinara

Žene sortiraju vunu
Žene su bolje u sortiranju vune

"Ranije, domaćinima zbog izuzetno niske cene nije bilo isplativo da dovoze vunu, jer ih je više koštalo gorivo, pa su je ili bacali ili odlagali na tavanima. Sada je cena u otkupu od 50 do 120 dinara po kilogramu u zavisnosti od kvaliteta. A imam i svoje kombije koji po celoj Srbiji na kućnom pragu otkupljuju sirovinu. Verovatno njima ni to nije velika para, ali ko ima veće stado može da uzme koji dinar. Da su zainteresovani govori i to što dnevno u naš magacin se slije 12 tona vune. Ukoliko ne žele novac, nudimo im pređu za domaću radinost ili kamenu so koja je potrebna ovcama u ishrani", kaže Zečević.

Kada bi u Srbiji bilo predionica ili bar sistema u kome bi se vuna prerađivala do poluproizvoda, izvoz ove sirovine bi imao drugačiji redosled, a verovatno i veći profit. Do tada, srpska vuna do kupaca, kao veoma tražena sirovina današnjice, mora da putuje preko Bugarske.


Tagovi

Vuna Otkup Ovce Dragan Zečević Sirova vuna Sortiranje Klasiranje Bugarska Sliven Predivo


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D