Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz hrane
  • 04.07.2020. 15:00

Wojciechowski: Ne smijemo dozvoliti uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenima u EU

Dok EU radi na smanjenju korištenja pesticida i zabrani aktivnih materija, istovremeno iz drugih zemalja uvozi hranu tretiranu tim istim sredstvima. Ne slažući se s tim, europski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je rekao da je došlo vrijeme da se ta praksa prekine.

Foto: Flickr/European Parliament
  • 66
  • 12
  • 0

Europska unija sve više radi na Zelenom planu i očuvanju bioraznolikosti, ali i na zaštiti zdravlja ljudi i preobražaju prehrambenih sistema u globalne standarde i njihovu održivost. U skladu s tim, novom strategijom planira smanjiti upotrebu pesticida za 50%.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% đubriva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

No, dok su poljoprivrednici država članica suočeni sa smanjenim brojem aktivnih materija i sredstava za zaštitu bilja, istovremeno iz drugih zemalja uvoze proizvode tretirane s tim istim hemijskim sredstvima koji su unutar Unije zabranjeni.

O tom je problemu odlučio progovoriti europski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kada je na video konferenciji s francuskim senatorima izrekao svoj stav: "Mislim da ne smijemo dozvoliti uvoz proizvoda tretiranih pesticidima koji su zabranjeni u Europi".

SAD koristi velik broj zabranjenih pesticida u EU

Pristup EU standardima hrane i zaštite okoliša doprinjeo je tome da poljoprivreda predstavlja kamen spoticanja u trgovinskim sporazumima, naročito s SAD-om. Komesar je rekao da bi se na ovom području mogle javiti poteškoće s obzirom na potrebu da se slijede pravila Svjetske trgovinske organizacije, ali da bi uvoz trebao biti podvrgnut istim standardima koji se primjenjuju u Europi.

Prema podacima od prošle godine, više od četvrtine pesticida i srodnih im sredstava koja se koriste u SAD zabranjena je u EU, odnosno od oko 400 miliona tona koliko oni godišnje iskoriste, nešto više od stotinu tona ne smije u EU, a sada ih je još više.

Više od četvrtine pesticida koji se koriste u SAD-u, u Evropskoj su uniji zabranjeni

Podsjećamo, ondje je registrovano preko hiljadu slučajeva bolesti izazvanih pesticidom koji sadrži supstanca hlorpikrinom koji je zabranjen u ostalim dijelovima svijeta. 

Treba zabraniti i GMO proizvode?

Europski poljoprivrednici, ekološki aktivisti i neki političari već dugo kritikuju EU i zbog nedosljednosti u primjeni istih pravila na uvezene prehrambene proizvode, poput genetski modificiranih proizvoda (GMO).

Naime, trgovinski sporazum koji je EU potpisala sa zajedničkim tržištem Mercosur iz Južne Amerike pokrenuo je kontroverzu oko poljoprivrednih i okolišnih standarda, natjeravši neke države članice EU da odustanu od ratifikacije sporazuma

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Europska Unija Zabrana pesticida Zabrana uvoza Uvoz tretirane hrane


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.