Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glad
  • 24.03.2022. 17:00

Wojciechowski: Rusija koristi glad kao metodu agresije

Povjerenik EK za poljoprivredu Janusz Wojciechowski žestoko je prozvao Rusiju zbog ugrožavanja prehrambene sigurnosti ne samo Ukrajinaca nego cijelog svijeta

Foto: Depositphotos/palinchak
  • 185
  • 41
  • 0

"Rusija namjerno cilja ukrajinsku opskrbu hranom u pokušaju da izazove glad u zemlji", izjavio je jučer povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i čak povukao paralele između trenutne situacije i velike gladi iz 1930-ih, poznate kao Holodomor, piše Euractiv

Kaže kako su mu kolege u Ukrajini više puta potvrdili namjerne napade Rusije na ukrajinsku poljoprivrednu infrastrukturu. 

"Postoji samo jedno tumačenje, a to je da oni žele stvoriti glad koristeći ju kao metodu agresije", rekao je tijekom konferencije za novinare povodom predstavljanja niza kratkoročnih i srednjoročnih akcija za poboljšanje globalne prehrambene sigurnosti

Ovu je tvrdnju potkrijepio viješću da su ruske snage namjerno gađale velike farme peradi, uzrokujući "tragične posljedice" za okoliš. 

Vrlo oštre riječi uputio je Janusz Wojciechowski

Nije ih štedio ni europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis rekavši da Rusija izgleda namjerno cilja i uništava ukrajinske zalihe i skladišta hrane.

"Nemilosrdna agresija Rusije ne znači samo veću nestašicu hrane za napaćene Ukrajince, nego i poremećaje u opskrbi koji utječu na cijeli svijet, posebno na zemlje s nižim dohotkom koje sada moraju plaćati više za svoj osnovni uvoz hrane", upozorio je.

Prepolovljena proljetna sjetva u Ukrajini dovest će do neviđene migracijske krize?

"Ovo tlo se koristi kao oružje protiv vlastitog naroda, koristi se kao oružje za gladovanje protiv najranjivijih ljudi na svijetu", rekao je  Wojciechowski, dodajući da ovo "nije prvi put" da Rusija koristi takvu metodu napada na prehrambeni sustav, misleći pritom na Holodomor što je kombinacija ukrajinskih riječi za "glad" i "ubiti". Odnosi se na namjerno izazvanu glad u Sovjetskoj Ukrajini od 1932. do 1933. godine.

Odbijanje pomoći izvana, zaplijena svih prehrambenih proizvoda za kućanstvo i ograničenje kretanja stanovništva, tada je dovelo do smrti milijuna Ukrajinaca i Kazahstanaca. 


Tagovi

Janusz Wojciechowski Glad Rat u Ukrajini Ruska agersija Valdis Dombrovskis Holodomor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić