Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 23.12.2021. 07:30

Yara ponovo pokrenula proizvodnju - kada očekivati pad cijena đubriva?

Velika potražnja za đubrivima potakla je proizvođače da pokrenu proizvodnju. Hoće li veća ponuda rezultirati padom cijena?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.139
  • 116
  • 0

Visoke cijene đubriva potakle su kompanije da ponovo krenu u proizvodnju, nakon nekoliko mjeseci zastoja. Yara, najveći proizvođač azotnih đubriva, kaže da je proizvodnja opet isplativa te da je većina njihove evropske proizvodnje u pogonu. Kompanija je prije nekoliko dana saopštila da ne može isključiti smanjenje proizvodnje amonijaka ako bude potrebno.

Tvrde da su rekordno visoke cijene prirodnog gasa i logistički problemi doveli su do povećanja cijena. Zbog toga su od septembra smanjili ili potpuno obustavili proizvodnju amonijaka u brojnim pogonima u Evropi. Naime, prema analitičarima, evropske veleprodajne cijene gasa su ove godine porasle i do 700 posto, navodi Agrarheute

Proizvodnja amonijaka u ovoj kompaniji bila je samo 30 posto normalnog kapaciteta od septembra do novembra, a nedostatke su kompenzovali nabavkom iz svojih fabrika lociranih van Evrope i vlastite trgovačke mreže. Inače, Yara može proizvesti 8,5 miliona tona amonijaka godišnje širom svijeta, od čega je 4,9 miliona tona u Evropi.

U međuvremenu su cijene plina ponovno naglo porasle i mogle bi ponovno usporiti širenje proizvodnje. U osnovi, tržište je i dalje izrazito napeto.

Kada će doći do pada cijena? 

Uprkos rekordnim cijenama ove godine, predviđa se da će svjetska potražnja za azotnim đubrivima porasti u 2022. godini. Posmatrano srednjoročno, visoke cijene mogu dovesti do povećanja ponude ili proizvodnje što će u konačnici rezultirati padom cijena

U organizaciji međunarodnih proizvođača đubriva IFA, očekuje se usporavanje stope rasta ukupne potražnje u finansijskoj 2021/22. godini. No, predviđa se da cijene neće pasti do druge polovine 2022 .

Trenutno mnogi proizvođači odgađaju održavanje svojih postrojenja kako bi nastavili proizvoditi prijeko potreban azot. 

Manje površina pod pšenicom i kukuruzom?

Kada je riječ o ratarima na koje će se ovo poskupljenje najviše odraziti, Isaure Perrot analitičar francuske tvrtke za analizu tržišta Agritel kaže da će u toj zemlji u uzgoju pšenice 2022/23. doći do povećanja troškova od 21 posto, u odnosu na prethodnu sezonu. Za Ukrajinu se, primjerice, predviđa povećanje od 9 posto, a razlika između te dvije zemlje je ta što je francuska poljoprivreda intenzivirana te zahtijeva više azotnih đubriva. 

Rast potražnje za stajnjakom uslovile veće cijene mineralnih đubriva

U sličnoj će situaciji biti i uzgajivači kukuruza, zbog čega se smatra da će doći do smanjenja površina pod ovim žitaricama dok će se povećati pod onima koje zahtijevaju manje đubriva, kao što su jari ječam, suncokret, grašak, soja, navodi tere.net


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Cijena đubriva Azot Azotna đubriva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

62


Glasova: 28

Da 45,2%

Glasova: 24

Ne 38,7%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete