Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 26.07.2022. 07:30

Yara: Postoji rizik od nestašice azota i daljih skokova cijena

I pored rizika, skupe energije i gasa, norveška Yara je ostvarila povećanje prihoda u drugom kvartalu

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 151
  • 35
  • 0

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara izvještava o dobrim rezultatima poslovanja u drugom kvartalu, jer su poboljšane cijene više nego nadoknadile uticaj veće cijene energije i gasa. U poređenju sa istim razdobljem prošle godine kada je operativni prihod bio 477 miliona dolara, ostvareno je 1.223 miliona dolara.

Svein Tore Holsether, predsjednik i glavni izvršni direktor, zahvalio se cijeloj organizaciji na uspjehu i na još jednom snažnom naporu na nestabilnom tržištu.

"Postoji jasan rizik od nestašice azota i daljih skokova cijena ako se situacija sa gasom u Evropi pogorša", dodao je Holsether.

Prioritet kontinuirana proizvodnja hrane

U drugom kvartalu je EBITDA (računovodstveni pokazatelj profitabilnosti poduzeća), bez posebnih stavki, iznosio 1.475 miliona dolara što je više u poređenju sa 775 miliona dolara godinu dana ranije. Neto prihod u drugom kvartalu iznosio je 664 miliona USD (2,61 USD po akciji) u poređenju sa 539 miliona USD (2,10 USD po akciji) godinu dana ranije.

Glavni globalni prioritet im je i dalje, ističu u saopćenju, kontinuitet u proizvodnji hrane i povezanim lancima vrijednosti. Otkrivaju da je u Evropi došlo do značajnog smanjenja potražnje što je rezultat sezonskih radova na sjevernoj hemisferi i porasta cijena gasa.

Zaustavljen je rad u nekoliko proizvodnih pogona, koji trenutno iznose godišnji kapacitet od 1,3 miliona tona amonijaka i 1,7 miliona tona gotovog đubriva.

Okvir zelenog finansiranja

Yara je objavila svoj prvi Okvir zelenog finansiranja u kome ističu svoju posvećenost održivosti kao integralnom dijelu svoje strategije. U ovoj kompaniji očekuju da će prihvatljivi zeleni projekti stvoriti značajne koristi za okolinu dekarbonizacijom lanca ishrane, uključujući proizvodnju i primjenu đubriva te ograničavanjem potrebe za proširenjem poljoprivrednog zemljišta.

Ovakav poslovni model nastavlja stvarati dobit, a kompanija je isplatila dividende u iznosu od 796 miliona dolara u drugom kvartalu.


Tagovi

Yara Tržište đubriva Prihod Đubrivo Cijena đubriva Nestašica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete