Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ptica
  • 22.07.2017. 15:00

Za gnijezda bijelih roda naknada od 700 kuna

Najveći broj gnijezda roda, njih 230, nalazi se na području Sisačko-moslavačke županije. Sa 120 gnijezda slijedi Zagrebačka županija te Brodsko-posavska županija u kojoj je 80 gnijezda roda.

Foto: KKŽ
  • 2.102
  • 143
  • 0

Vlasnicima objekata iz svih krajeva Hrvatske, posebno njezinog kontinentalnog dijela, na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, za očuvanje prostora i biološke raznolikosti isplaćuje se naknada od 700 kuna po gnijezdu, od čega 350 kn osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a drugu polovicu županije.

Tako se i Koprivničko-križevačka županija sedmu godinu za redom putem svoje Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, uključila u provođenje projekta "Zaštita i očuvanje bijele rode" (Ciconia ciconia). Bijela roda je europska gnjezdarica te je strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama.

Lokacije gnijezda bijelih roda javite do kraja srpnja

"Kako bi ga mogli očuvati, vlasnici ili korisnici stambenih, gospodarskih ili drugih građevinskih objekata na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode, mogu dobiti naknadu u iznosu od 700 kuna po gnijezdu, ukoliko osobno ili poštom na adresu: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Florijanski trg 4/II, 48000 Koprivnica, najkasnije do 30. srpnja 2017. godine dostave potrebne dokumente", ističu u koprivničko - križevačkoj Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.

Potrebna je sljedeća dokumentacija:

  • kopija osobne iskaznice vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojima se gnijezdo rode nalazi,
  • kopija dokumenta koji govori o vlasništvu (gruntovni izvadak) ili posjedu objekta (posjednovni list) na kojem se gnijezdo rode nalazi,
  • podaci o IBAN broju računa vlasnika ili korisnika stambenog, gospodarskog ili drugog građevinskog objekata na kojem se gnijezdo rode nalazi i na koji će se uplatiti naknada,
  • potpisana Izjava o vjerodostojnosti dostavljenih podataka koju možete preuzeti na dnu ove stranice i
  • fotografija gnijezda bijele rode za koje se traži potpora.

Dodatne informacije o projektu "Zaštita i očuvanje bijele rode" na području Koprivničko-križevačke županije u 2017. godini mogu se dobiti svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 sati na broj telefona (048) 621-790 ili putem elektroničke pošte: zastita.prirode.kk-zupanije@kc.t-com.hr

Najviše rodinih gnijezda ima u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ukoliko živite na području neke druge županije, za način ostvarivanja naknade raspitajte se u Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode toga kraja.

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 2015. godine stanovnici s područja 12 županija prijavili su 670 gnijezda, a vrijednost projekta je iznosila 469.000 kuna.

Najveći broj gnijezda roda, njih 230, nalazi se na području Sisačko-moslavačke županije. Sa 120 gnijezda slijedi Zagrebačka županija te Brodsko-posavska županija u kojoj je 80 gnijezda roda. Dan roda u Hrvatskoj obilježava se 24. kolovoza s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite ove ptičje vrste. Bijele rode gnijezde se na krovovima kuća, štagljevima, na stupovima, a hrane na poljoprivrednim površinama. Stoga i njihov opstanak značajno ovisi o ljudima na selu.

Formular izjave preuzmite ispod teksta.

Foto: KKŽ


Dokumenti


Tagovi

Bijele rode Gnijezda Ciconia ciconia Naknada Koprivničko-križevačka županija Sisačko-moslavačka Zagrebačka županija Brodsko-posavska Fond za zaštitu okoliša Javna ustanova


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/