Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena hrane
  • 05.06.2023. 18:00

Za koliko posto je pala cena hrane u svetu? Najviše uticaja imaju tri vrste proizvoda

Trend pada za tri vrste proizvoda je uravnotežen povećanjem indeksa cena šećera i meso. Šta su razlozi?

Foto: Depositphotos/woosak
  • 98
  • 14
  • 0

Referentni FAO indeks cena hrane opao je u maju i bio manji za 3,4 boda, odnosno 2,6 odsto u odnosu na april. Treba napomenuti i da su manje za 35,4 bodova, odnosno 22 odsto u odnosu na najvišu vrednost svih vremena koju je dosegao u martu 2022

Ovakav trend je bio podstaknut značajnim padom indeksa za biljna ulja, žitarice i mlečne proizvode, koji su delimično uravnoteženi povećanjem indeksa za šećer i meso.

Tri vrste proizvoda jeftinije

FAO indeks cena žitarica u maju je u proseku bio za 4,8 odsto manji nego u aprilu i čak 25,3 odsto ispod svoje rekordno visoke vrednosti pre godinu dana.

Na globalnom su nivou pale za pšenicu, 3,5 odsto na mesečnom nivou, odražavajući izglede za velike globalne zalihe u predstojećoj sezoni 2023/24 i produženje Crnomorske inicijative za žito. U maju su ovaj trend sledile i one za kukuruz za 9,8 odsto. Povoljni su izgledi za povećanje globalnih zaliha u 2023/24. uz očekivanu veću proizvodnju u Brazilu i SAD. Tempo izvoza iz SAD je usporen, a otkazana je kupovina iz Kine. Svetske cene ječma i sirka su takođe niže, za 9,5, odnosno 9,7 odsto.

Za 8,7 odsto pao je indeks cena biljnog ulja na mesečnom nivou i čak 48,2 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše se odnosi na palmino, sojino, repičino i suncokretovo ulje. Kada je reč o sojinom, one imaju silazni trend šesti uzastopni mesec.

Manji je i indeks za mlečne proizvode za 3,2 odsto. Najviše je to posledica pada onih za sir. Kotacije za mleko u prahu su se oporavile, a blago su porasle cene putera.

Skuplje meso i šećer

FAO indeks cena mesa u maju je u proseku bio za jedan odsto veći u odnosu na april, ali i dalje za 4,1 odsto ispod prošlogodišnje vrednosti u istom mesecu. Porasle su one za piletinu zbog povećane potražnje iz Azije i zabrinutosti zbog epidemija ptičjeg gripa. Rasle su i za govedinu, ali i svinjetinu, i to četvrti mesec za redom. Pale su cene ovčijeg mesa.

U odnosu na april porasle su cene šećera i to za 5,5 odsto, što predstavlja četvrti uzastopni mesečni rast, i čak 30,9 odsto iznad svoje vrednosti pre godinu dana. Rasla je zabrinutost oko razvoja El Ninja koji može uticati na useve 2023/24., što je izazvalo ovo povećanje.

Kašnjenja u isporuci usled jake konkurencije soje i kukuruza u Brazilu takođe su podržala ovaj trend. Pozitivni izgledi za useve šećerne trske u Brazilu 2023, zajedno sa poboljšanim vremenskim uslovima koji su pogodovali napretku žetve, sprečili su veće mesečne poraste.


Tagovi

Cijene mlijeka FAO indeks cena Cena hrane Cena mesa Cena biljnih ulja Cena žitarica FAO cena Cena šećera Cena mleka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.