Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 26.06.2020. 09:00

Za štete od poplava poljoprivrednici neće primiti pomoć?

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima ne pruža pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, jer Zakon o obnovi ne pokriva štetu koja je prethodno mogla biti osigurana. Država za poljoprivrednike daje i do 70 odsto subvencija za osiguranje useva od elementarnih nepogoda.

Foto: Biljana Nenković
  • 375
  • 20
  • 1

U Arilju je u vodi i blatu još uvek dobar deo od ukupno 500 kuća i 1.200 drugih, pratećih objekata i stotine hektara poljoprivrednih kultura. Prioritet je da se ljudi vrate u svoje domove, ali im je neophodna pomoć i u čišćenju, transportu i skladištenju uništenog pokućstva. U domaćinstvima će tek posle videti pojedinačne štete, a svakom je svoja muka i šteta najveća, prenosi RTS.

Zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković rekla je za Tanjug da u pojedinim slučajevima stanje elementarne nepogode neće biti proglašeno na teritoriji cele opštine, nego u određenim njenim delovima koji su pogođeni, što će biti precizirano u vladinoj Odluci o proglašenju elementarne nepogode, navodi RTV.

Poplave u Zapadnoj Srbiji i vodostaji u porastu

Pravo na pomoć imaju građani kojima je oštećen stambeni objekat u kome primarno žive, čiji su vlasnici, a ne daje se za vikendice i pomoćne objekte.

Poziv građanima da prijave štetu će biti objavljen neposredno po stupanju na snagu Odluke o proglašenju elementarne nepogode.

Poljoprivrednicima na raspolaganju subvencije za osiguranje

Kancelarija ne pruža pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, jer Zakon o obnovi ne pokriva štetu koja je prethodno mogla biti osigurana. Država za poljoprivrednike daje i do 70 odsto subvencija za osiguranje useva od elementarnih nepogoda.

Kako RTS dalje prenosi, štete na poljoprivrednim kulturama biće vidljivije kad voda ode. U nekim malinjacima, od kojih najveći deo Ariljaca živi, izvesno je već na početku ove berbe da ni sledeće godine neće imati šta da se obere. U opštini Žagubica, poplavljeno je oko 30 kuća i preko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

U valjevskom kraju 100 hektara najplodnije zemlje pod vodom

Kako smo ranije pisali, više od 100 hektara poljoprivrednog zemljišta sa usevima, poplavljeno je na području sela Divci i Valjevska Loznica u neposrednoj blizini Valjeva. 


Tagovi

Sanacije Šteta od poplava Poplave Pomoć Sandra Nedeljković Elementarne nepogode Poljoprivredno zemljište Osiguranje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.