Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fiskalizacija
  • 27.11.2020. 12:00

Za sufinanciranje fiskalizacije samoposlužnih aparata osigurano 500.000 kuna

U javnom savjetovanju je Nacrt prijedloga programa pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
  • 285
  • 22
  • 0

Nacrt prijedloga programa pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije, u eletronskom je savjetovanju, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Savjetovanje traje do 5. prosinca, a za nadogradnju jajomata, mljekomata, uljomata i slično osigurano je 500.000 kuna, s tim da je najveći iznos potpore koji se može dodijeliti po uređaju 5.000 kuna.

Podsjećamo, obvezni postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja, primjenjivat će se ​​od 1. siječnja 2021. godine, a rok za usklađivanje je 31. siječnja 2021. Sukladno tome, osmišljen je ovaj Program pomoći, a njegovi korisnici su vlasnici upisani u Registar poljoprivrednika, čiji su uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Registar registriranih objekata u prehrambenom poslovanju životinjskog podrijetla.

Savjetovanje možete pogledati ovdje

"U slučaju da se utvrdi da ukupan iznos potpore tražene u okviru ovog Programa premašuje iznos sredstava utvrđen Odlukom, isplata će se vršiti na način da će se svim korisnicima koji su ostvarili pravo proporcionalno umanjiti iznos potpore", ističu.

Opstanak malih OPG i razvoj poljoprivrede

Temeljem podataka Ministarstva, dodali su, odobren je rad 108 samoposlužnih uređaja za prodaju prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla (mlijeko, jaja, med) i određen broj za prodaju proizvoda biljnog podrijetla (jestiva ulja).

Ocjena je da su samoposlužni uređaji dobar lanac prodaje i za proizvođača i za krajnjeg potrošača u kratkom lancu opskrbe koji imaju ekonomsku i ekološku korist. Proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda, bolju cijenu, a krajnjem potrošaču domaći svježi proizvod dostupan od 0 – 24 sata.

Fiskalizaciju mljekomata, bučomata, jajomata sufinancirat će Ministarstvo poljoprivrede

"Ovakvim izravnim načinom prodaje doprinosi se značajnom razvoju poljoprivrede, opstanku malih gospodarstava, razvitak seoskog prostora te u konačnici pozitivan učinak na ukupno nacionalno gospodarstvo, a važnost ovakve prodaje najviše je došao do izražaja u vrijeme izvanrednih okolnosti poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19“, poručuju iz Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Fiskalizacija Samoposlužni aparati Financijska pomoć Zakon OPG


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.