Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zabrana uvoza
  • 25.09.2021. 10:00

Zabrana uvoza traje: U krastavcu nađen povećan sadržaj pesticida

Fitosanitarna inspekcija zabranila uvoz 660 kilograma svježeg krastavca zbog utvrđenog sadržaja pesticida pod nazivom "oksamil".

Foto: Bigstockphoto/maxsol
  • 697
  • 105
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 660 kilograma svježeg krastavca porijeklom iz Sjeverne Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida, stoji u zvaničnom saopštenju pomenute inspekcije RS.

U toku redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu, nadležni inspektor odradio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka hemijskih preparata za zaštitu bilja. 

Utvrđen veći sadržaj "oksamila" iznad dozvoljenog

Na osnovu izvještaja o urađenoj analizi koji je izdao Institut za vode, u Bijeljini, u predmetnom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo sredstva pod nazivom "oksamil" iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Rješenjem inspektora zabranjen je uvoz sporne pošiljke i naloženo uništavanje pod nadzorom nadležnog lica. 

U saopštenju je navedeno da u slučajevima poput ovog, kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana jer nije ni bila dostupna potrošačima na tržištu.

Zabranili uvoz: U krompiru nađene nematode, a grožđu povećan sadržaj pesticida

Podsjetimo, prije samo par dana, ova ustanova zabranila je i uvoz pošiljke grožđa, kao i merkantilnog krompira. Nije dozvoljen uvoz 6,8 tona stonog grožđa porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida. Tačnije, ispitivanjem je potvrđeno povećano prisustvo hemijskog sredstva  "propamokarb" iznad propisanih vrijednosti, nakon čega je nadležni inspektor naredio da se uništi predmetna pošiljka. 

Isto tako analizama je utvrđeno i prisustvo karantinski štetnog organizma u pošiljci merkantilnog krompira, porijeklom iz Poljske. Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz sporne pošiljke, u količini od 24 tone. 

Prilikom pregleda ove robe, sa namjerom da se utvrdi prisustvo karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, potvrđeno je da je 27 odsto krtola zahvaćeno ekonomski štetnim organizama, saopšteno je iz Inspektorata RS, a prenosi Srna.


Tagovi

Zabrana uvoza Fitosanitarna inspekcija Svježi krastavac Oksamil Povećan sadržaj pesticida


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

56


Glasova: 24

Da 42,9%

Glasova: 23

Ne 41,1%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete