Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 22.09.2021. 14:00

Zabranili uvoz: U krompiru nađene nematode, a grožđu povećan sadržaj pesticida

Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz stonog grožđa i merkantilnog krompira zbog povećanog sadržaja pesticida i karantinskih štetočina.

Foto: Bigstockphoto/tesphoto
  • 367
  • 35
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz 6,8 tona stonog grožđa porijeklom iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da je u analiziranom uzorku utvrđeno povećano prisustvo pesticida  "propamokarb" iznad propisanih vrijednosti, nakon čega je nadležno lice donijelo rješenje da se zabrani uvoz i uništi sporna pošiljka, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Iz ove institucije ističu da nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu godine i koji su karakteristični za pojedina godišnja doba.

U saopštenju je navedeno da u slučajevima poput ovog, kada se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana jer nije ni bila dostupna potrošačima na tržištu.

Zabranjen i uvoz krompira

Takođe je analizama utvrđeno i prisustvo karantinski štetnog organizma u pošiljci merkantilnog krompira, porijeklom iz Poljske. Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz sporne pošiljke, u količini od 24 tone. 

Prilikom pregleda ove robe, sa namjerom da se utvrdi prisustvo karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, potvrđeno je da je 27 odsto krtola zahvaćeno ekonomski štetnim organizama, saopšteno je iz Inspektorata RS, a prenosi Srna.

Pošiljkama od kojih se uzimaju uzorci za analizu zabranjuje se stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja nadležnog lica u skladu sa rezultatima laboratorijske analize.

Zabranjen uvoz 63 tone merkantilnog krompira iz Poljske zbog prisustva nematoda

Podsjetimo i početkom marta utvrđeno je prisustvo karantinski štetnog organizma Globodera rostochiensis

Prilikom pregleda robe, u cilju utvrđivanja prisustva karantinskih nematoda, a na osnovu procjene rizika, izvršeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu, kojom je potvrđeno prisustvo pomenute štetočine. Rješenjem fitosanitarnog inspektora zabranjen je uvoz spornih pošiljki i naređen povrat pošiljaocu.


Tagovi

Zabrana uvoza Fitosanitarna inspekcija Merkantilni krompir Stono grožđe Karantinske nematode Prisusutvo štetočine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]