Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aktivna tvar
  • 27.07.2022. 18:00

Zabranjen i izopirazam, s EU tržišta povlače sredstva za zaštitu bilja na bazi ove aktivne tvari

S tržišta se povlači zbog svoje kancerogenosti i toksičnosti za reprodukciju, navodi Europska komisija.

Foto: Depositphoto/pyotr021
  • 2.034
  • 192
  • 0

Prema ažuriranom statusu odobrenja aktivnih tvari koje se koriste za zaštitu bilja u Europskoj uniji, izopirazam se povlači s tržišta. Najveće tržište ove tvari je Europa, a Njemačka je zemlja u kojoj se proizvod najviše koristi.

Europska komisija je odlučila povući odobrenje, u skladu s Uredbom objavljenom 18. svibnja 2022. godine. Klasificirala ga je kao kancerogenog i toksičnog za reprodukciju. Povlačenje odobrenja u EU može imati značajan utjecaj na globalnu prodaju izopirazama.

Ovom zabranom su obuhvaćena sva sredstva koja ga sadrže: fungicidi za žitarice, ozimu uljanu repicu, kao i sredstva za zaštitu voća i povrća od gljivičnih bolesti. Koristi se za suzbijanje pepelnice, smeđe pjegavosti lista i krastavosti plodova na voćkama, sklerotinije na žitaricama i slična oboljenja.

Države članice će povući dozvole za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu tvar do 8. rujna 2022. godine, a skraćeni rok upotrebe kojega daju u skladu s Uredbom određen je do 8. prosinca 2022.


Tagovi

Izopirazam Pesticidi Aktivna tvar Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/