Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uvoz šljiva
  • 02.08.2021. 16:00

Zabranjen uvoz 400kg šljiva iz Makedonije zbog prisustva pesticida

U analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo preparata za zaštitu bilja, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Foto: Agroklub
  • 168
  • 185
  • 0

Republička fitosanitarna inspekcija u okviru redovnog pregleda pošiljki u spoljnotrgovinskom prometu, zabranila je uvoz pošiljke šljiva u količini od 400 kilograma porijeklom iz Republike Sjeverne Makedonije, zato što su kod iste utvrđeni ostaci pesticida iznad propisanog maksimalnog nivoa, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Kontrola voća i povrća u Republici Srpskoj vrši se prilikom uvoza, kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Najveći rizik kod ovakvih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina sredstava za zaštitu bilja, mikotoksina i teških metala i upravo su to parametri na koje se vrše laboratorijske analize.

U prvoj polovini 2021. godine, prilikom uvoza nadležna inspekcija je za potrebe laboratorijskog ispitivanja uzela 607 uzoraka voća, povrća i žitarica za ishranu ljudi. Kod dvije pošiljke utvrđene su nepravilnosti, te je inspektor donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne robe pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog organa.

Sporne pošiljke nisu bile u prometu 

U jednom slučaju utvrđeno je povećano prisustvo sredstava za zaštitu bilja kod pošiljke mandarina porijeklom iz Turske u količini od 20.950 kilograma dok je drugom prilikom zabranjen uvoz pošiljke banana porijeklom iz Ekvadora u količini od 19,5 tona, iz razloga što dokumentacija koja prati proizvod ne obezbjeđuje neophodnu sljedivost hrane.

Nadležni inspektori posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se intenzivnije uvoze u određenom kraćem periodu godine i koji su karakteristični za specifična godišnja doba. Takođe, važno je napomenuti da se za pošiljke od kojih su uzeti uzorci za analizu zabranjuje stavljanje u promet, distribucija ili prerada, sve do donošenja rješenja inspektora u skladu sa rezultatima laboratorijske analize uzoraka.

S obzirom na ovu proceduru, kada dođe do toga da se analizama utvrdi neka nepravilnost, ne postoji rizik da je hrana konzumirana jer ista nije ni bila dostupna potrošačima.

Zabranjen uvoz kornišona iz Makedonije zbog povećanog sadržaja pesticida

Podsjetimo, iz Makedonije je takođe bio zabranjen uvoz pošiljke kornišona, u količini od 800 kilograma, krajem prošle godine. Razlog je povećano prisustvo preparata za zaštitu bilja, iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u hrani.

Postupajući po rezultatima analize inspektor je donio Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naloženo uništavanje pod nadzorom nadležnog organa vlasti.


Tagovi

Zabranjen uvoz Uvoz šljiva Prekomjeran sadržaj pesticida Fitosanitarna inspekcija Hrana biljnog porijekla Ostaci pesticida


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

50


Glasova: 22

Da 44,0%

Glasova: 21

Ne 42,0%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,0%

Pregled ankete

Pregled ankete