Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadruge
  • 09.05.2019. 12:00

Zadrugari sami upropašćuju priliku za opstanak na tržištu? Razlog - nepovjerenje

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da su zadruge budućnost poljoprivrednog razvoja, ali da najveći problem predstavlja nepovjerenje među zadrugarima. "Svako od nas želi da proda i misli da će prevariti onog drugog. Mi s takvim razmišljanjem ne možemo imati zadruge", kazao je Mastalo

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 80
  • 13
  • 0

Zadruge su budućnost poljoprivrede, točnije, njezina jedina šansa za opstanak. Prepoznali su to i poljoprivrednici zemalja Evropske unije pa se sve češće udružuju kako bi se uopće mogli probiti na tržište. U zemljama u regionu na zadruge se često gleda kao na negativno naslijeđe bivše države

Ipak, ima onih koji se udružuju, a godine ustrajnosti donose i ploda. 

PZ Klekovača: Gledali su ih s podsmijehom, a danas imaju 50 kooperanata

Kada se govori o broju zadruga u Republici Srpskoj, registrovano je njih čak 385, ali ih je tek manje od trećine, njih 110 poslovno aktivno, navode Nezavisne

Od tih 110 je njih 25 novonastalih i u postupku su pokretanja poslovnih aktivnosti. Neki od razloga zašto je u RS tako mali broj aktivnih zadruga su što stare zadruge nisu pokrenule poslovne aktivnosti i nisu se uskladile s propisima RS.

Više je problema - nepovjerenje najveći

"Pored toga, problem predstavlja i sporo rješavanje stečajnih i likvidacionih postupaka i nepodnošenje zahtjeva za iste. Takođe, problemi su i neuređeno tržište poljoprivrednih proizvoda, nelojalna konkurencija, a u posljednje vrijeme i sve veća migracija stanovništva iz ruralnih sredina", navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže da su zadruge budućnost poljoprivrednog razvoja, ali da najveći problem predstavlja nepovjerenje među zadrugarima, o čemu je za Agroklub, podsjetimo se, govorio i Dubravko Vukojević, prvi čovjek zadruge Plodovi zemlje, najpoznatije po brendu krompira Ljubuški rani. "Teško je sa jednim čovjekom raditi, a ne sa 185 ljudi", rekao je tada Vukojević. 

Mastalo: Zadruge su budućnost razvoja poljoprivrede i sela

"Niko neće od pojedinaca kupovati nekoliko tona povrća ili voća, već će kupiti veću količinu od zadruge, zato su zadruge budućnost razvoja poljoprivrede i sela", rekao je Mastalo otkrivši da je zadruga čiji je i on bio član uspješno radila do 2005. godine, kada je ostvarila promet od dva miliona KM, ali da je problem nastao kada se pojavilo nepovjerenje.

"Kada je zadruga počela više da proizvodi, nastali su problemi. Neke je više zanimalo da li je direktor zadruge nešto ukrao, a ne koliko smo dobro poslovali. Svako od nas želi da proda i misli da će prevariti onog drugog. Mi s takvim razmišljanjem ne možemo imati zadruge", kazao je Mastalo komentiravši da bi ta zadruga, da je opstala, sigurno dobro poslovala, ali je, prema njegovim riječima, propala jer su zadrugari to upropastili.

"Upravo zbog nepovjerenja niko ne želi da ponovo oformi zadrugu. Ne možemo pričati o stranom tržištu ukoliko nemamo zadruge. Niko neće doći iz Hrvatske, a kamoli iz Rusije, da otkupljuje proizvode posebno od proizvođača do proizvođača", rekao je Mastalo.

Jaka i uzorna zadruga u svakoj opštini

Rajko Kulaga, predsjednik Zadružnog saveza RS, rekao je da je u interesu ovog saveza da se poslovno neaktivne zadruge izbrišu iz registra, kao i da ovaj savez aktivno radi na postavljanju ciljeva Programa zadružnog razvoja RS 2019-2025. godine. "Jedan od ciljeva koje postavljamo zajedno sa Zadružnim savezom Srbije je i ideja da u svakoj opštini imamo jednu uzornu i jaku zadrugu, te da se područje cijele RS pokrije zadrugama", rekao je Kulaga dodajući da će takođe raditi i na jačanju žena i mladih na selu.

"Program '500 zadruga u 500 sela', koji je usvojila Vlada Srbije, a mi želimo implementirati u RS, bazira se upravo na tome da se selo spasi prije svega jačanjem uloge mladih ljudi i žena na selu", kazao je Kulaga istaknuvši da će se pored toga raditi i na podršci stvaranju novih i jačanju starih zadruga.

"Grant podrška za nove zadruge je od 50.000 do 60.000 evra, a za podršku za postojeće zadruge je od 100.000 do 120.000 evra", zaključio je Kulaga.
 


Tagovi

Zadruge Budućnost poljoprivrede Aktivne zadruge Problemi Branko Mastalo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete