Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija
  • 23.01.2022. 13:30

Zahtjev za potporu putem interneta predalo je 25 posto poljoprivrednika, što koči ostale?

Od 132.987 predanih zahtjeva za potporu putem AGRONET-a njih 33.521, odnosno 25 posto iste je kreiralo samostalno iz svojih domova. Može li postotak u vrijeme kad stalno slušamo o digitalizaciji biti bolji?

Foto: Depositphotos/LukaFunduk
  • 3.241
  • 206
  • 1

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prošle, 2021. godine od 132.987 predanih zahtjeva za potporu putem AGRONET-a njih 33.521, odnosno 25 posto isti kreiralo samostalno iz svojih domova.

Godinu ranije istu mogućnost iskoristilo je njih 34.197 kada je bilo upućeno 128.999 zahtjeva. Podaci Državnog zavoda za statistiku kazuju da je pristup internetu za predaju službenih zahtjeva/obrazaca javnim službama koristilo 32 posto građana. Stoga bismo mogli reći da postotak samostalno predanih zahtjeva naših poljoprivrednika i nije tako loš. 

No bi bili mogao biti bolji? Ako je suditi po vašim komentarima, mogao bi. 

"Radim jednom godišnje taj zahtjev i on je toliko kompliciran i loše napravljen da se u njemu teško snalaze i djelatnici APPRRR-a koji su išli na obuku i rade s njim svaki dan", jedan je njih. 

Mnogi komentiraju i da je veliki problem aktivacija novih ePi kartica potrebna za autorizaciju zahtjeva. 

"Aktivacija po naputcima koje ste dobili ne vrijedi i znači da ju ne možete koristiti i ovjeriti zahtjev", tvrdi jedna od naših čitateljica.

Da većina poljoprivrednika nikad nije ušla na svoj AGRONET, a kamoli popunila bilo što, također je jedan od komentara.

Najčešće, da se iščitati iz njih, mnogi pokušaju sami, a ako zapne, obrate se podružnici Agencije.

Međutim, ima i onih koji mogućnost predaje zahtjeva internetom smatraju jednostavnim. "Ne gubi se više dragocjeno vrijeme čekajući u Agenciji, Savjetodavnoj i slično. Elektronički potpis i odmah urudžbirano", navodi čitateljica.

S druge strane, imamo i komentar da je žalosno da se od ljudi seljaka traži da moraju biti informatičari. No, uzmemo li u obzir da jedan poljoprivrednik mora biti i ekonom i agronom, veterinar (naravno ne u punom smislu tih riječi/titula), teško da si u informatičko doba može priuštiti ovo neznanje. 

Kao poseban problem, ističe se internetska veza u ruralnim krajevima. Mnogima je brzi internet tek san, a česti prekidi veze itekako dovode do toga da nešto što bi trebalo biti jednostavno postane izvor frustracije. S obzirom na neprestane priče o digitalizaciji poljoprivrede, jedan od prvih koraka sigurno je taj. Osigurati im pristup mreži. 

Četvrtina domaćih poljoprivrednika samostalno podnese zahtjev za isplatu potpora

Da se vratimo na brojke DZS-a, kada je u pitanju namjena njegove upotrebe kod pojedinaca, usluge e-uprave koristilo je njih 55 posto, a tek 10 posto za sudjelovanje u online glasovanju ili konzultacijama kako bi se definirale društvene ili političke teme. 

Najveći dio digitalne populacije, kazuju podaci, još uvijek internet koristi ponajviše za prikupljanje informacija, čitanje novina i magazina, primanje i slanje elektoničke pošte te sudjelovanje na društvenim mrežama.

Složen sustav? Jeste li i vi trebali pomoć pri ispunjavanju zahtjeva? ?

Objavljuje AgroKlub.comSrijeda, 19. siječnja 2022.

Tagovi

Agronet Predaja zahtjeva Potpore Online Internet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo