Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oralna vakcinacija
  • 24.11.2020. 13:30

Započela je oralna vakcinacija lisica - vidite li mamce, nemojte ih dirati

Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka, objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede navodeći da je posljednji slučaj bjesnoće kod nas zabilježen 2014. godine.

Foto: Depositphotos/bereta
  • 630
  • 410
  • 0

Započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti bolest na području Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kampanja je krenula danas s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se, navode, osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija. 

Bjesnoća koja je posljednji put kod nas zabilježena 2014. godine, je, podsjećaju, smrtonosna zoonoza. Do tada, potvrđena je na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Najveća učestalost pojave bila je na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te na području grada Zagreba.

Posljednji slučaj bjesnoće u RH zabilježen 2014. godine 

"Prije početka provedbe oralne vakcinacije 2011. godine, prosječan broj potvrđenih slučajeva u životinja iznosio je 650 do 800 godišnje", upozorili su i dodali da je riječ o programu koji se EU sredstvima sufinancira bespovratno u iznosu do 75%.  

Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće, pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca.

"Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom se osigurava cijepljenje podmlatka", objašnjavaju dodajući da privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom započinje djelovanje cjepiva te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.  

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. 

Mjere sigurnosti pri rukovanju s mamcima 

Ipak, iz Ministarstva upozoravaju da se mamce koji se pronađu u prirodi ne smije dirati niti micati. U slučaju da se zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože s njim. Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni nije opasan za zdravlje, ali njegov miris se može prenijeti na kožu i smetati ljudima.  

Upiti vezano za provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu veterinarstvo@mps.hr ili telefon: 01 6443 540.

Ukoliko je vanjski omot oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. "U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku", upozoravaju. 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. 

Dodatno, u slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Oralna vakcinacija Lisice Jesenska kampanja Bjesnoća Cjepivo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo