Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokve i bunari
  • 05.08.2022. 13:30

Započeo projekt obnove lokvi i bunara na Biokovu, Dinari, sjevernom Velebitu i Učki

Ovi ekosustavi zbog dugogodišnjeg neodržavanja i neadekvatnog korištenja danas su velikim dijelom gotovo posve zapušteni.

Foto: Udruga BIOM
  • 1.195
  • 304
  • 0

Započela je provedba novog projekta za obnovu lokvi i bunara na hrvatskim krškim planinama pod nazivom “Still Water Revival - Restoring and conserving still water ecosystems of Mediterranean karst mountains”, najavili su iz Udruge BIOM. 

Obnovljeni će biti slatkovodni ekosustavi na Biokovu, Dinari, sjevernom Velebitu i Učki, a sve kako bi se podržalo očuvanje bioraznolikosti, kao i ljudske aktivnosti na ovim područjima.

Projekt je vrijedan 664.910 eura, a financira se iz inicijative Donors’ Initiative For Mediterranean Freshwater Ecosystems. Partneri su Udruga 4 grada Dragodid, Javna ustanova Park prirode Biokovo, JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, JU Park prirode Učka, Hrvatske šume te Udruga Biom, a trajat će tri godine - do kraja ožujka 2025. godine.

Kako podsjećaju, ovi ekosustavi zbog dugogodišnjeg neodržavanja i neadekvatnog korištenja danas su velikim dijelom gotovo posve zapušteni.

Da lokve zbog nebrige nisu presušile, danas bi se lakše borili sa sušom

Gubitak lokvi i bunara utječe i na stočare jer otežava uvjete za držanje stoke na udaljenim područjima jer je voda kao presudan resurs sve nedostupnija.

"Osim što nedostatak vode uzrokuje nestanak stoke s planina, posljedično izostanak ispaše dovodi do sve brže sukcesije i zarastanja travnjaka čime ovo stanište nestaje te se time smanjuje bioraznolikost", upozoravaju. 

Između ostalog, u sklopu projekta bit će razvijen tzv. caretaker program kojim se želi potaknuti aktivnu uključenost lokalnih dionika u skrb nad vodenim tijelima na njihovom području. Tako će lokalne organizacije i škole s okolnog područja Dinare, Biokova, Velebita i Učke biti pozvane da se uključe u projekt. 

"Vodena tijela na krškim planinama nastala su i održavana su upravo zahvaljujući lokalnim zajednicama", zaključuju iz BIOM-a. 


Tagovi

Lokve Bunari Obnova Udruga BIOM Biokovo Dinara Sjeverni Velebit Učka Hrvatske šume Udruga Dragodid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?