Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 12.06.2020. 16:30

Započinje serija predstavljanja strategija poljoprivrede i akvakulture

Ministarstvo poljoprivrede sljedećega tjedna započinje seriju predstavljanja nacrta buduće hrvatske strategije poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture stručnoj javnosti u gradovima diljem Hrvatske.

Foto: Jumpstory
  • 255
  • 31
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede sljedećega tjedna započinje seriju predstavljanja nacrta buduće hrvatske strategije poljoprivrede i strateškog razvoja akvakulture stručnoj javnosti u gradovima diljem Hrvatske. 

"Okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 osvijestili su važnost samodostatnosti u proizvodnji hranom i dodatne potvrdile ispravnost ciljeva definiranih u strategijama. Bez rasta produktivnosti, učinkovitog korištenja resursa, oslanjanja na tehnologiju, a ne na slučajnost kod suočavanja s klimatskim promjenama i neprilikama, te pravog povezivanja primarne proizvodnje s prerađivačkom industrijom ne možemo očekivati trajni uspjeh. Zato tijekom cijelog ovog razdoblja intenzivno radimo na zadaćama koje smatramo strateškim – izmjenama zakona, smanjivanju birokratskih prepreka, razvojnom planu, digitalizaciji, uz konstruktivne sektorske dijaloge koji su nam izuzetno važni“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Rezultat rada domaćih i stranih stručnjaka

Kako navode u priopćenju, Strategija poljoprivrede definira ciljeve hrvatske poljoprivredne politike za razdoblje od 2020. do 2030. godine i navodi aktivnosti koje će doprinijeti ostvarenju tih ciljeva. Također je opisano na koji način će se pratiti ostvarenje planiranih ciljeva te okvir za financiranje. Strategijom se uvažavaju specifične potrebe hrvatskih poljoprivrednika, ali je istovremeno uklopljena u širi europski kontekst kojega određuju zajednička poljoprivredna politika Europske unije te nedavno objavljeni Europski zeleni plan, strategija "Od polja do stola" te Strategija bioraznolikosti EU-a. 

Strategija razvoja akvakulture za period 2020 - 2030 ima za cilj unaprjeđenja gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, koji će uzgajivačima omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u narednom periodu. Uzimajući u obzir prirodne blagodati Hrvatske, kvalitetu vode te komparativne prednosti zbog geografskog položaja i blizinu velikih i različitih tržišta EU-a, kroz transformaciju proizvodnih procesa i unaprjeđenje proizvodnje cilj je postići veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture kako na inozemnim tako i na domaćem tržištu.

Pri ostvarivanju navedenih ciljeva u akvakulturi poticat će se integrirani teritorijalni razvoj ruralnih i obalnih područja u kojem će se voditi briga o prirodnim resursima i gospodarskim ulaganjima koja doprinose unaprjeđenju proizvodnje i modernizaciji gospodarstva te povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanju životnog standarda u tim područjima.

"Strategija poljoprivrede i akvakulture je rezultat rada domaćih i stranih stručnjaka te konzultacija s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti obavljenih na nizu radionica organiziranih prošle godine. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije moraju ponuditi rješenje“, poručuju iz Ministarstva.Nacrt strategija prvo će biti predstavljen u utorak 16. lipnja 2020. u Vukovaru, slijedit će ga Metković i Split u četvrtak i petak te brojni drugi gradovi diljem Hrvatske u narednim tjednima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Nacrt Strategije Poljoprivreda Akvakultura Marija Vučković


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]