Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 22.03.2021. 18:00

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Njemačka diže ograde uz granicu

Na zapadu Poljske, na farmi od gotovo 16.000 svinja došlo je do izbijanja afričke svinjske kuge. Sve životinje moraju biti usmrćene.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 2.977
  • 610
  • 0

U Poljskoj je prvi puta ove godine došlo do izbijanja afričke svinjske kuge (ASK). Slučaj je potvrđen u blizini mjesta Niedźwiady u provinciji Lubusz, na zapadu zemlje, a na farmi je zaraženo gotovo 16.000 svinja.

Prema propisima, u krugu od 10 kilometara oko gospodarstva postavljena je sigurnosna zona, a u njoj se nalazilo ukupno 15.938 svinja koje moraju biti usmrćene, javlja pigprogress.

Otkako je 2014. godine epidemija ASK-om započela u toj zemlji, ovo je druga po veličini farma koja zbog te bolesti mora biti ispražnjena. Prva je ona iz Niedoradza, s 24.000 životinja, a gdje je do zaraze došlo u ožujku 2020.

U Poljskoj je dinamika ove bolesti i dalje zabrinjavajuća. Od kada je prvi puta otkriven, virus je pronađen na 341 različitom mjestu. U 2020. je izbio na ukupno 103 gospodarstva, što je najveći zabilježen broj u godinu dana. 

Kako bi spriječila širenje virusa iz Poljske, Njemačka je krenula s gradnjom trajne ograde paralelno uz riječnu liniju Odra-Nisa, a završena i još jedna takozvana bijela zona. Riječ je o koridorima širine pet kilometara izgrađenima oko središta zaraze. Kada se u njima zadrže bolesne svinje, lovci ih usmrte, čime se želi spriječiti da se virus širi iz zaraženih u nezaražena područja.

Druga bijela zona izgrađena je u okruzima Oder-Spree i Dahme-Spreewald, a dužine je 136 kilometara, kako bi se ogradilo područje 400 km2.

Dobre vijesti za njemačke svinjogojce

Prema pigprogressu, broj pronađenih zaraženih divljih svinja u toj je zemlji premašio onaj u Belgiji. I dalje ih je najviše u okrugu Brandenburg, njih 768 od ukupno 835.

Za njemačke proizvođače svinjskog mesa dobra je vijest da Vijetnam ponovno dopušta uvoz njihove svinjetine. U tu su zemlju države članice Europske unije prošle godine izvezle čak 95.000 tona svinjskog mesa, a iz Njemačke gotovo 20.000 tona. Stoga njemačka vlada pokušava uvjeriti treće zemlje da prihvate politiku regionalizacije, što u osnovi znači da prisutnost ASK u jednoj državi ne znači da je raširena u cijeloj zemlji.

Singapur također prihvaća tu teoriju, a i Tajland je odlučio da neće produžiti zabranu. S Brazilom, Argentinom, Južnom Afrikom i Južnom Korejom dogovorene su određene iznimke, a pregovori s Kinom još uvijek traju.

Zabilježen je i oporavak cijena u Njemačkoj, a trenutno se kreću od 1,50 do 1,64 eura po kilogramu, piše agrarheute. Najveće su pak evidentirane u Španjolskoj i iznose 1,79 €/kg, dok su najniže i dalje u Belgiji, a ondje kilogram košta 1,38 eura. 


Tagovi

ASK Afrička svinjska kuga Poljska Njemačka Cijene Ograde


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić