Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 15.11.2020. 15:00

Zašto bi EU izvozila zabranjene pesticide u treće zemlje? Aktivisti traže obustavu

Većina pesticida koji su zabranjeni u EU, a proizvedeni su ondje završi u zemljama s niskim ili srednjim primanjima poput Brazila, Ukrajine, Maroka, Meksika i Južnoafričke Republike.

Foto: Renata Prusina
  • 44
  • 2
  • 0

Ne dozvoliti izvoz pesticida koji su zabranjeni u Europskoj uniji u treće zemlje te zaustaviti uvoz hrane proizvedene pomoću njih - zahtjev je 70-ak nevladinih organizacija Europskoj komisiji.

Naime, istraživanje koje su proveli Public Eye i Greenpeace Unearthed, pokazalo je da su države članice EU 2018. godine odobrile izvoz 81.615 tona pesticida u treće zemlje, koji sadrže 41 štetnu supstancu koje su zabranjene za korištenje na europskim poljima iz ekoloških i zdravstvenih razloga.

"Kada bi se nastavilo sa sadašnjom praksom, to bi proturječilo Zelenom planu i obećanju Europske komisije temeljem strategije Od polja do stola da će promicati standarde sigurnosti i održivosti izvan Europske unije kako bi se osigurali održivi prehrambeni sustavi ne samo unutar nego i izvan njezinih granica", navodi se u pismu koje su nevladine organizacije poslale europskim dužnosnicima, prenosi EUobserver.

Većina ih završi u zemljama s malim primanjima

Većina tih pesticida završila je u zemljama s niskim i srednjim primanjima kao što su Brazil, Ukrajina, Maroko, Meksiko i Južnoafrička Republika. Dok ih je velik dio izvezen iz Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Belgije i Španjolske. Najveći izvoznici su, napominju aktivisti, tridesetak kompanija, uključujući najveće, te neke manje tvrtke.

Svaka zemlja sama donosi odluku koji će pesticid zabraniti, bez obzira na pravila EU?

"Neprihvatljivo je da EU dopušta europskim tvrtkama da zarađuju izvozom pesticida koji su zabranjeni u državama članicama zbog zabrinutosti za ljudsko zdravlje i okoliš u zemlje sa slabijim zakonima o okolišu" rekla je za euractiv Angeliki Lysimachou, službenica za znanstvenu politiku Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Komisija radi na zaustavljanju?

Povjerenik EK, Virginijus Sinkevičius rekao je da Komisija svojom strategijom za kemikalije želi da EU daje primjer i u skladu s međunarodnim obvezama osigurava da one opasne budu zabranjene u Europi. Dodao je da to uključuje izmjene relevantnih zakona.

Lysimachou je komentirala kako joj je drago čuti da će Komisija nastojati okončati tu praksu i provesti sve potrebne zakonske izmjene kako bi to postigla.

Međutim, CropLife International, međunarodno trgovinsko udruženje agrokemijskih tvrtki, osporilo je ovaj stav, ističući u nedavnoj izjavi da neki pesticidi koji su zabranjeni u EU imaju važnu uporabu drugdje.

"Jedna odluka ne odgovara svima - poljoprivreda, štetnici i bolesti razlikuju se među regijama i zemljama", upozoravaju iz ovog udruženja te dodaju da oni koji nisu odobreni u Europi nisu automatski manje potrebni ili štetniji.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaje za eko proizvodnju?

Podsjećamo, Europska komisija bi prema strategiji "Od farme do vilice" trebala do 2030. smanjiti korištenje pesticida za 50%, a umjetnih gnojiva za 20%

U EU pronađeni ostaci 74 zabranjena pesticida

Istraga koju je proveo Pesticide Action Europe pokazala je da su ostaci 74 pesticida zabranjenih u Europskoj uniji pronađeni u prehrambenim proizvodima na europskom tržištu 2018. Mnogi su pronađeni u biljnim proizvodima kao što su čajevi, začini i voće, kao i egzotično voće poput bobica goji. Istraživanje je općenito pokazalo da u prehrambenim proizvodima iz uvoza ima više njihovih ostataka nego u onima proizvedenima u EU.

Na kojoj je hrani pronađeno najviše ostataka pesticida?

Francuska će 2022. prva u Uniji uvesti zabranu izvoza i transporta proizvoda za zaštitu bilja koji su zabranjeni u svrhu zaštite zdravlja i okoliša. Zabrana će se odnositi i na uvoz prehrambenih proizvoda proizvedenih uz njihovu pomoć. Stoga su nevladine organizacije pozvale Komisiju da slijedi taj primjer.


Tagovi

Pesticidi Europska unija Zabrana Izvoz Agrokemkalije Uzov


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete