Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veterinarska služba
  • 06.12.2021. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Zatraženo smanjenje stope PDV-a, hoće li pojeftiniti veterinarske usluge?

Potrebno je žurno revidirati postojeći sustav obavljanja javnih ovlasti u veterinarstvu, uključujući financiranje te dodatnu potporu pružiti kroz smanjenje PDV-a na lijekove i usluge, čulo se na sjednici Odbora za poljoprivredu

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 417
  • 161
  • 0

Odbor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu o problematici obavljanja poslova javnih ovlasti u veterinarstvu i funkcioniranja nacionalne veterinarske službe u odnosu na epidemiološku situaciju u okruženju, te potvrđene pojave ptičje gripe kod domaće peradi.

Uvodno je predsjednica Odbora Marijana Petir istaknula kako je sjednica sazvana s ciljem rasprave o trenutnom stanju, kapacitetima i planovima razvoja veterinarske djelatnosti, te potrebi osiguranja jednako učinkovite dostupnosti i provedbe ove djelatnosti na cijelom području Hrvatske, te o aktivnostima koje se provode vezano uz pojavu influence ptica. 

HVK traži smanjenje PDV-a na veterinarske usluge

Predsjednik Hrvatske veterinarske komore (HVK), Ivan Zemljak rekao je kako u Hrvatskoj postoje relativno velika područja, kao što je jug Dalmacije, odnosno Dubrovačko-netetvanska županija, koja nisu pokrivena službom što narušava organiziranost i funkcioniranje nacionalne veterinarske službe. Dodao je da je zato potrebno žurno revidirati postojeći sustav obavljanja javnih ovlasti u veterinarstvu, uključujući financiranje službe i financiranje službenih kontrola hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje.

Prema njegovim riječima, dodatnu potporu potrebno je pružiti kroz smanjenje stope PDV-a na veterinarske lijekove i veterinarsko-medicinske proizvode s 25 na pet posto i smanjenje stope PDV-a na veterinarske usluge s 25 na 13 posto, ali i izmjenu postojećeg zakonodavnog okvira koji regulira obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Rekao je kako smanjeni prihodi ove djelatnosti rezultiraju primanjima djelatnika koja su niža od hrvatskog prosjeka, pa i zatvaranjem veterinarskih ambulanti na ruralnim područjima.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Šime Mršić rekao je kako veterinarska služba, sa svim svojim javnim i privatnim komponentama, ima ključnu ulogu u razvoju i provedbi politika za upravljanje rizicima zdravlja životinja čime se izravno osigurava zaštita zdravlja ljudi i unapređenje sustava sigurnosti hrane.

Visoke cijene veterinarskih usluga

Član Odbora Ljubomir Kolarek, drži nužnim ojačati međusobnu komunikaciju Ministarstva poljoprivrede i HVK kako bi se, između ostaloga i osiguranjem financijskih sredstava, poboljšao status veterinarske struke. On drži da je u tom smislu potrebno razmišljati i o mogućnosti financiranja veterinarskih pregleda poljoprivrednih gospodarstava iz Državnog proračuna.

Marijana Petir je istaknula da je Hrvatska stekla status zemlje slobodne od pojedinih bolesti životinja što je dobro jer našim proizvođačima osigurava konkurentske prednosti vezane uz međunarodni promet, a nama pruža određenu razinu sigurnosti. Međutim, obzirom na različite stavove Ministarstva i HVK vezane uz potrebe i funkcioniranje Nacionalne veterinarske službe, upitala je postoji li dostatan broj veterinarskih djelatnika na terenu, kojih je 1.115 od kojih 987 brine o zdravlju životinja, te je li u Proračunu osigurano dovoljno sredstava za provedbu mjera zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti.

Rekla je kako se poljoprivrednici pritužuju na visinu cijene veterinarskih usluga, te je pitala postoji li prostor za smanjenje njihovih cijena? Postavila je i upit o izradi financijske analize kojom bi se ispitala opravdanost smanjenja PDV-a na usluge i veterinarsko medicinske proizvode, te što se poduzima kako bi se na malim gospodarstvima unaprijedile biosigurnosne mjere. Uz povećanje broja divljih svinja, upitala je kako to utječe na širenje afričke svinjske kuge i kako se isto prevenira?

Ptičja gripa ima 57 žarišta u EU

Nadalje, s obzirom na pojavu ptičje gripe u Sisačko-moslavačkoj županiji, te potom u Varaždinskoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u EU je utvrđeno 57 žarišta, koje se mjere poduzimaju u suzbijanju ove bolesti. 

Član Odbora, Stipan Šašlin je osvrćući se na aktivnosti koje su se u pojavi ptičje gripe primjenjivale u Baranji prije gotovo 15 godina, istaknuo kako u budućnosti ove mjere treba pametnije planirati i smanjiti moguće negativne ekonomske učinke njihove provedbe. Uz navedeno, zbog pojave novih, kod nas neuobičajenih vrsta životinja, nužno je uspostaviti kontrolu njihova kretanja i prisutnosti. Podsjetio je i na visoke troškove zbrinjavanja napuštenih životinja zbog, kako je rekao, monopola koji imaju registrirana skloništa u Osječko-baranjskoj županiji, ali i nepotreban parafiskalni namet nadzora provedbe deratizacije u jedinicama lokalne samouprave.

Josip Đakić, također član Odbora upitao je i za moguće zlouporabe nekih veterinarskih organizacija vezane uz nepotrebno, višestruko cijepljenje pasa. Rekao je kako bi neprovođenje mjera vezanih uz smanjenje brojnog stanja divljači trebalo sankcionirati, a provođenje dodatno stimulirati, između ostaloga i smanjenjem zakupnina.

Na važnost dodatne edukacije i informiranja, posebno uz provođenje biosigurnosnih mjera, upozorila je vanjska članica Odbora, Đurđica Sumrak i rekla kako bi propisane, naređene mjere trebalo više kontrolirati. Podsjetila je i na visoke iznose sredstava koja se osiguravaju za zbrinjavanje napuštenih životinja u urbanim sredinama.

Načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane Goran Jerbić kazao je da je izvršen veliki broj nadzora biosigurnosnih mjera, da veterinarski inspektori provjeravaju sve prijave na rad veterinarske službe, te da nisu zaprimljene prijave vezane uz broj cijepljenja pasa, a u nadzorima nisu utvrđena značajnija odstupanja, što potvrđuje i trenutni status RH po pitanju životinjskih bolesti.

Financiranje veterinarskih pregleda gospodarstva?   

Zemljak je podsjetio kako veterinarska struka, za razliku od drugih gospodarskih djelatnosti, nije mogla ostvariti prava na potporu tijekom korona krize. Rekao je kako se psi, sukladno Pravilniku, cijepe u ovisnosti o vremenskoj djelotvornosti cjepiva.

Odgovarajući na upite, načelnica Uprave za veterinarstvo Tatjana Karačić je kazala da su u tijeku konzultacije između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva kako bi se veterinarskim djelatnicima olakšalo sudjelovanje u poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Kako se čulo, broj veterinarskih djelatnika na terenu je konstantan i nije bilo značajnijih smanjenja posljednjih šest godina, a financiranje njihovog rada u granicama je raspoloživih mogućnosti.

"Ministarstvo je zaprimilo financijsku analizu opravdanosti smanjenja PDV-a na veterinarske usluge i veterinarsko-medicinske proizvode, ista je u razmatranju kao i mjera kojom bi se ponovno uvelo financiranje veterinarskih pregleda poljoprivrednih gospodarstava", zaključila je Karačić.   


Fotoprilog


Tagovi

Nacionalna veterinarska služba Odbor za poljoprivredu Ivan Zemljak Cijena usluge Hrvatska veterinarska komora


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]