Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita i uređenje okoliša
  • 16.12.2021. 13:30

Završen Eko izazov, učestvovalo preko 200 timova i 26.230 volontera

Šta su učesnici uradili za čistiji okoliš? Ko su nagrađeni u tri kategorije?

Foto: Arhiva projekta Eko izazov
  • 295
  • 330
  • 1

Završna svečanost Eko izazova "Učinimo svoju zemlju još ljepšom" održana je prošle nedjelje, a tom prilikom su proglašeni pobjednici u tri kategorije, te dobitnici specijalnih nagrada. Radi se o projektu koji je pokrenut u januaru 2020. godine ispred Udruženja građana "Ruke" iz Sarajeva u saradnji sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

"Cilj ovog projekta bio je motivisati građane Bosne i Hercegovine da budu eko lideri u svojim zajednicama i da zajedno uradimo nešto konkretno za poboljšanje stanja životne sredine u našem okruženju. Ideja je bila da okupimo 25 000 volontera do kraja takmičenja obilježavajući na taj način 25 godina mira u Bosni i Hercegovini", kazala je Nejra Šehić, PR projekta.

Taj cilj su premašili i u raznim aktivnostima Eko izazova kao što su kvizovi, online takmičenja, akcije sadnje i čišćenja, akcije koje su provodili sami timovi, a okupili su 26 230 volontera.

Prijavilo se preko 200 timova

Projekat  je takmičarskog karaktera, a svaki tim je odabrao određenu javnu površinu u lokalnoj zajednici koja je zaprljana i zapuštena, te je preuredio i nastavio uređivati i održavati čistom u narednom periodu. Sa fotografijama početnog stanja svi zainteresovani mogli su se prijaviti u jednu od tri kategorije: Škole i vrtići, Nevladine organizacije i kompanije ili Neformalne grupe građana i individualci, te nastaviti slati izvještaje projektnom timu o svim provedenim aktivnostima. Stručni žiri je imao pune ruke posla, jer je učešće u takmičenju uzelo više od 200 timova, a odabrano po 10 finalista iz svake kategorije.

Učešće uzelo preko 200 timova

Posjetili su svih 30 timova kako bi se upoznali sa finalistima i vidjeli uživo kako izgledaju njihove odabrane površine.

Na završnoj svečanosti održanoj 5. decembra, kako bi se simbolično obilježio i Međunarodni dan volontera, dodijeljene su nagrade za najbolje među najboljima. "Ukupno je dodijeljeno 14 nagrada, po tri prva mjesta u svakoj od kategorija, kao i pet specijalnih nagrada neovisno o kategorijama za timove koji su se posebno istakli svojim angažmanom i kreativnošću", ističe Šehić.

Oduševljenje projektom "Eko park Banjica"

Pobjednici u kategoriji Škole i vrtići su Osnovna škola "Ćirilo i Metodije" Glavičica, područno odjeljenje u Banjici koji su uprkos tome što su mala područna škola sa jedanaest učenika i dva učitelja uredili svoje školsko dvorište, a sav mobilijar napravili su od recikliranog materijala. Sijali su povrće, od flaša pravili vjetrenjače, od gajbi voziće, na svako zgodno mjesto posadili cvijeće, te u svaki ćošak škole utkali djeliće svoje duše.

Uljepšali svaki kutak

Od paleta su napravili klupe koje su ofarbali i postavili. Tako su izgradili temelj za prostor koji sada nosi ime Eko park Banjica. Zatim su oformili nekoliko cvijetnjaka i zasadili mnoštvo cvijećа. "Posadili smo brojne sadnice drvećа: јеlu, smreku, javor, kiseli ruj, srebrnu smrču. Osim ovog projekta preuredili smo školsku ostavu i oformili  biblioteku što je oduševilo djecu", kazali su predstavnici pobjedničkog tima Dejan i Radica Obrenović.

Od novca koji su osvojili na takmičenju planiraju izgraditi školski toalet, te malu etno kućicu od eko paleta gdje bi držali stare stvari koje se mogu reciklirati. Ono što ih posebno raduje je što je okolina pozitivno reagovala na njihove aktivnosti, te su imali punu podršku roditelja i mještana. Na proljeće planiraju ponovno sijati i saditi cvijeće i povrće.

Izletiše "Ljuštak" odnijelo pobjedu u kategoriji NVO

U kategoriji NVO i kompanije pobjedu je odnijelo Kulturno umjetničko društvo "Puračić" iz Puračića koji su od napuštene i zarasle površine napravili izletište pod nazivom "Ljuštak", gdje su posadili brojne vrste drveća i tu sada održavaju tradicionalni godišnji događaj pravljenja Puračke ćaske, jelo proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH.

Aktivnosti za očuvanje prirode

"Naše aktivnosti tokom ovog takmičenja su u stvari dio naših redovnih aktivnosti koje činimo da očuvamo svoju sredinu i da je dodatno uljepšamo za život. Tako smo u prethodnom periodu radili na održavanju i dodatnom uređenju našeg eko bisera Izletišta Ljuštak, koje predstavlja svojevrsni park prirode sa brojnim rijetkim biljnim vrstama i na kome se održavaju druge značajne manifestacije", kazao je Hazim Osmanović, predsjednik Društva dodajući da su radili i na drugim lokacijama u svojem mjestu i time dali svoj doprinos za stvaranje ljepšeg ambijenta za život i rad. Istaknuo je da im ova pobjeda predstavlja potvrdu da su na pravom putu ka očuvanju prirodnih ljepota naše domovine  i ukazao na potrebu da krenemo iz svog dvorišta i lokalne sredine.

NG "Čuvari okoliša" novac će usmjeriti na sadnju lipa

Najbolji u trećoj kategoriji, NG i individualci, bili su "Čuvari Okoliša" iz Bosanske Krupe. Oni su grupa porodica i prijatelja koji svoje slobodno vrijeme provode u akcijama čišćenja svog grada, kao i regionalnih puteva, a u njihovim akcijama učestvuju svi od djece u predškolskom uzrastu do penzionera.

Vraća nam se sve što uradimo za okolinu

"Eko izazov  je jedna odlično zamišljena i još bolje implementirana ideja. Bosna i Hercegovina se može pohvaliti prirodnim ljepotama. Imajući u vidu da je ekološka svijest još poprilično mala, ovakva takmičenja to sigurno podižu na viši nivo i stvarno nam je drago da je preko 26 000 volontera čistilo i uređivalo lokalne zajednice i mislimo da je to najveća pobjeda ovog takmičenja", kazala je Džejlana Harbaš, predstavnica neformalne grupe "Čuvari okoliša", poručivši da nam se vraća sve što uradimo za životnu sredinu. Osvojeni novac će usmjeriti u novi projekat "Bosanska Krupa - grad lipa", kroz koji će zasaditi što više lipa na područja grada, što će direktno doprinijeti očuvanju pčela.

"Što se tiče Eko izazova, trenutno se takmičenje završava ovdje. Mi kao Udruženje planiramo nastaviti sa ekološkim aktivnostima koje provodimo već deset godina kroz akcije čišćenja i sadnje kroz projekat Let's Do It. Nadamo se da ćemo u narednoj godini moći opet uključiti veliki broj volontera u naše aktivnosti kako smo to navikli raditi prije nego nas je stanje sa pandemijom ograničilo", kazali su iz UG "Ruke", te poručili da moramo biti svjesni odgovornosti koju imamo prema svim drugim živim bićima i stanju naše životne sredine. Mi jednostavno nemamo drugu opciju, ovo je naša jedina planeta i moramo se boriti da bude u boljem stanju nego je sada. 


Fotoprilog


Tagovi

Osnovna škola Ćirilo i Metodije Glavičica KUD Puračić Čuvari okoliša Bosanska Krupa Eko izazov UG Ruke Volonteri Uređenje okoliša


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.