Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Referendum
  • 14.06.2021. 18:00

Završen referendum u Švicarskoj: Ipak ništa od potpune zabrane pesticida

Izravna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ne koriste pesticide i drže onoliko životinja koliko mogu nahraniti vlastitom hranom ili potpuna zabrana kao i uvoz hrane koja ih sadrži, bila su referendumska pitanja.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 75
  • 172
  • 0

Kako je i najavljen, 13. lipnja je u Švicarskoj održan referendum o potpunoj zabrani pesticida. Građani su mogli izglasati izravna plaćanja samo za poljoprivrednike koji ih ne koriste kao i zabranu uvoza hrane koja ih sadrži, te držanje onoliko životinja koliko mogu nahraniti hranom koju su sami proizveli.

Prvi prijedlog, koji je tražio zabranu sintetičkih pesticida kroz 10 godina kao i uvoza prehrambenih proizvoda proizvedenih uz njihovo korištenje ili koji ih sadrže, odbačen je s gotovo 63 posto glasova, piše topagrar.

Drugi prijedlog, odbačen s više od 63 posto glasova, predviđao je da vladine subvencije mogu dobiti samo oni poljoprivrednici koji ne koriste pesticide i antibiotike, a životinje hrane samo hranom koju sami proizvode.

Birači i vlada smatraju da bi usvajanje tih prijedloga značilo manju poljoprivrednu proizvodnju, veći uvoz iz drugih zemalja, ali i skuplju hranu.

"Pesticidi imaju ogroman utjecaj na naše zdravlje i ne može se ovako nastaviti", rekao je za NY Times, Dominik Waser, predstavnik grupe koja zagovara njihovu zabranu. Dodao je da iako dugoročni utjecaj kemikalija još nije u potpunosti poznat postoje studije koje su dokazale da utječu na niz zdravstvenih problema kod ljudi, poput Parkinsonove bolesti i neplodnosti.

Pad proizvodnje do 30 posto

Martin Rufer, direktor švicarskog udruženja poljoprivrednika, rekao je da bi potpuna zabrana bila nerealna i imala velike posljedice za poljoprivredni sektor i gospodarstvo. Pojašnjava da su poljoprivrednici željeli koristiti manje pesticida, ali da nemaju dovoljno održivih alternativa. Predvidio je i da bi poljoprivredna proizvodnja pala za 20 do 30 posto ako bi prijedlozi referenduma bili usvojeni, te da bi to prisililo ovu alpsku državu na veći uvoz.

"Ne prskamo ni svoje probleme", upozorio je David Jacobsen, ekološki proizvođač, protiveći se uporabi agrokemikalija. Vlasnik je gospodarstva od 125 hektara u blizini Züricha, a bavi se ekološkom proizvodnjom žitarica, voća i povrća. Svjestan je, kaže, da bi korištenje pesticida utjecalo na bioraznolikost i stvorilo ovisnost o njima. "Kada ih jednom krenete koristiti, morate nastaviti", zaključio je.

Predsjednik Švicarske i bivši poljoprivrednik, Guy Parmelin rekao je kako se način njihove upotrebe u toj zemlji uvelike promijenio posljednjih godina. "Sve više i više konvencionalnih poljoprivrednika koristi proizvode odobrene za ekološki uzgoj", istaknuo je dodavši da se ondje i prodaja sredstava za zaštitu bilja smanjila kao rezultat alternativnih pristupa poput mehaničkog uklanjanja korova ili sjetve otpornih sorata. 


Tagovi

Švicarska Referendum Pesticidi Zabrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete