Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FIS sustav
  • 12.11.2022. 09:00

Zaživio novi FIS sustav i ePoljoprivreda? Kako do vjerodajnice za uporabu pesticida?

U funkciji je novi Fitosanitarni informacijski sustav Ministarstva poljoprivrede

Foto: Depositphotos/Nedomacki
  • 5.832
  • 345
  • 0

Fitosanitarni informacijski sustav (FIS) izmijenjen je i unaprijeđen.

Kako je objavila Hrvatska agencija za poljoprivedu i hranu (HAPIH), sredstva za zaštitu bilja i dalje se mogu pregledno pretraživati, slično kao i u starom sustavu. Međutim, novi FIS donosi promjene vezane uz korištenje tih sredstava, održivu uporabu pesticida i iskaznice profesionalnih korisnika, savjetnika i distributera. 

"U skladu s načelima digitalizacije i olakšavanja poslovanja, novom će se moći pristupiti preko portala ePoljoprivreda", napominju dodajući da je pristup tom portalu jednostavno omogućen kroz sustav e-Građani.

ePoljoprivreda, naglašavaju svakom korisniku omogućuje sve elektroničke usluge koje nudi Ministarstvo poljoprivrede te će na njemu biti omogućeno i izdavanje vjerodajnica koje profesionalnim korisnicima, distributerima i savjetnicima omogućuju kupovinu i korištenje sredstava za zaštitu bilja. 

Dakle, kako smo i pisali, iskaznice koje su se do sada tražile neće više biti u upotrebi.

Sigurna primjena pesticida: Iskaznicu uskoro zamjenjuje elektronička vjerodajnica

"Sve izobrazbe o održivoj uporabi pesticida koje će se održati nakon 1. studenog 2022. godine neće naplaćivati izradu iskaznica, već samo trošak izobrazbe i održavanja ispita", navodi HAPIH.

Novi FIS, kažu dalje, uskoro bi trebao pružiti i neke druge mogućnosti koje bi svim njegovim krajnjim korisnicima mogle olakšati, pojednostaviti i digitalizirati poslovanje. Nadogradnja sustava planirana je postupno, u fazama, do kraja ove i od početka sljedeće godine.


Tagovi

FIS EPoljoprivreda Ministarstvo poljoprivrede Sredstva za zaštitu bilja Vjerodajnica Uporaba pesticida Novi portal


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije