Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 19.08.2019. 08:00

Zbog klimatskih promena izbacili goveđe hamburgere s menija!

Od septembra, odnosno, početkom nove akademske godine, goveđi hamburgeri i druga jela od govedine više neće biti u jelovniku na Univerzitetu Goldsmit (Goldsmiths) u Londonu u svrhu borbe s klimatskim promenama. Naučnici smatraju da uzgoj goveda više šteti okolini od uzgoja ostale stoke jer krave proizvode više metana i zahtevaju više zemlje i vode u odnosu na ostalu stoku. 

Foto: Pixabay/Free-Photos
  • 124
  • 5
  • 0

Od septembra, odnosno, početkom nove akademske godine, goveđi hamburgeri i druga jela od govedine više neće biti u jelovniku na Univerzitetu Goldsmit (Goldsmiths) u Londonu u svrhu borbe s klimatskim promenama, piše CNN. Ova ambiciozna odluka će uticati na sve menze, kafiće i prodavnice hrane na Univerzitetu. 

Svrha ovoga je ostvariti ugljenična neutralnost do 2025. godine jer uzgoj goveda emituje oko 3,7 miliona kilograma ugljenika godišnje, budući da je nova upravnica Univerziteta, profesorka Frances Korner (Frances Corner) obećala akciju u slučaju klimatske krize. Planira se i uvođenje naknade od 10 centi za one studente koji nastave da koriste flaširanu vodu, kao i plastične šoljice za jednokratnu upotrebu kako bi se smanjila i konačno sprečila njihova upotrebu, a novac od te naknade će ići u fond za "zelenu inicijativu" koju vode studenti.

Proizvodnja jagnjetine, govedine i mlečnih proizvoda čini većinu stakleničkih gasova koje emituju farme u Britaniji, a ovce i goveda su odgovorni za oko 58% poljoprivrednih emisija u Velikoj Britaniji u 2016. godini, navodi se u izveštaju vladinog Komiteta za klimatske promene (CCC). Govedina je globalno odgovorna za 41% emisije stakleničkih gasova, a stoka ukupno za 14,5% ukupnih svetskih emisija.

Krave proizvode više metana od ostale stoke

"Proglašavanje klimatske krize ne može se svesti samo na prazne reči", rekla je Frances Korner te dodala: "Zaista verujem da se suočavamo s ključnim trenutkom u globalnoj istoriji i da je ovim Goldsmit stao rame uz rame s drugim organizacijama spremnim na alarmiranje javnosti i preduzimanje hitnih mera za smanjenje emisije ugljenika."  

Naučnici smatraju da uzgoj goveda više šteti okolini od uzgoja ostale stoke jer krave proizvode više metana i zahtevaju više zemlje i vode u odnosu na ostalu stoku. 

Spomenuti Univerzitet sa sedištem u kampusu u Nju Krosu (New Crossu) na jugoistoku Londona, ima oko 10.000 studenata. Uprava Univerziteta namerava što pre postaviti veći broj solarnih panela na svoj kampus i preusmeriti se na 100%-tno čiste dobavljače energije. Nastoji se povećati i broj studenata koji će se priključiti kurikulumu i baviti klimatskim promenama i ulogama pojedinaca i organizacija u smanjenju emisija.


Tagovi

Klimatske promene Hrana Uzgoj stoke Zaštita okoline Hamburgeri


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]