Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan gazdovanja
  • 06.12.2022. 13:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Zbog štete koju čine poljoprivrednicima, medvjed ide na listu za odstrel?

Na području Sanskog Mosta posljednji medvjed je odstrijeljen prije 15 godina, a danas se zbog brojnosti njihovo prisustvo sve češće bilježi i u neposrednoj blizini naseljenih mjesta.

Foto: Depositphotos/VolodymyrBur (ilustracija)
  • 542
  • 153
  • 0

Tokom naredne godine, na području Unsko-sanskog kantona, mogao bi biti odobren lov na medvjede zbog njihove značajne reprodukcije, kao i štete koju ove životinje čine poljoprivrednim proizvođačima.

Ovo je bila tema nedavnog sastanka predstavnika lovačkih organizacija iz gradova i općina ovoga kantona sa Sulejmanom Kulenovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, pišu Nezavisne. Traži se izrada plana gazdovanja u koji bi uključio i populaciju medvjeda.

"Sve okolne zemlje gazduju na takav način s ovom divljači, redovno se vrši odstrel i tako kontroliše brojno stanje medvjeda", naveo je Senad Kljajić, predsjednik Lovačkog društva "Sana" iz Sanskog Mosta. 

Zabrana 15 godina

U posljednjih petnaestak godina na snazi je stroga zabrana lova na medvjede, a sankcije su izuzetno visoke. Ministar Kulenović kaže kako je na nivou Federacije BiH došlo do izmjene određenih pravilnika vezanih za lovstvo pa su se stvorili uslovi za izmjene planova gazdovanja kada se radi o divljači.

"Kada je riječ o okruženju, do sada je samo u Federaciji BiH bio strogo zabranjen odstrel mrkog medvjeda. U Republici Srpskoj je drugačija situacija, a treba istaći kako je jedini cilj da se redukuje brojno stanje medvjeda jer se stvarno namnožio i pravi ogromnu štetu", ističe Kulenović.

Grmečki medvjed se probudio gladan - razvalio hambar u Slatini

Buduće planove gazdovanja s divljači, u koje će biti uključena i populacija medvjeda, kako je pojasnio treba odobriti i nadležno ministarstvo na nivou Federacije BiH. U tim planovima broj medvjeda koji će se moći odstrijeliti bit će određen na osnovu procjene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima. 

Česti napadi

Na području Sanskog Mosta posljednji medvjed je odstrijeljen prije 15 godina, a danas se zbog brojnosti njihovo prisustvo sve češće bilježi i u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Najčešća šteta koju medvjedi čine su na košnicama s obzirom na to da brojni ovdašnji pčelari posjeduju pokretne pčelinjake koje odvoze na ispašu, a zna se desiti i da napadaju stoku na ispaši.

Ispovijest vlasnika bika kojeg je ubio medvjed: Pojeo ga je do plećke

U proteklom periodu zabilježeno je mnogo takvih primjera, a u Lovačkom društvu "Sana" ističu kako su u velikom broju slučajeva bili primorani da vlasnicima nadoknađuju dio pričinjene štete s obzirom na to da gazduju lovištem u kojem obitavaju medvjedi. Prema njihovim procjenama, samo na području kojim gazduju trenutno živi više od 50 medvjeda, što je višestruko veći broj u odnosu na samo deceniju prije.


Tagovi

Medvjed Mrki medvjed Šteta Poljoprivreda Odstrel Lovci Senad Kljajić Sulejman Kulenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]