Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid-19
  • 19.11.2020. 18:00

Zbog usmrćenih kuna odstupa danski ministar poljoprivrede, ostavku traže i od premijerke

Odluka danske vlade nije imala pravnu osnovu jer su ubijene trebale biti samo životinje na zaraženim farmama.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi Flickr/Nettverk for dyrs frihet
  • 291
  • 99
  • 0

Danski ministar za hranu i poljoprivredu Mogens Jensen podnijet će ostavku na dužnost u vladi zbog manjka povjerenja parlamentarnih zastupnika, a nakon nezakonite vladine naredbe da se do danas, 19. studenog, usmrti 17 milijuna kuna u toj zemlji, navodi guardian

Oporbene stranke traže da odstupi i premijerka Mette Frederiksen. Ovo je, kako piše reuters, najveća kriza danske vlade tijekom pandemije koronavirusa.  

Podsjetimo, početkom studenog odlučeno je kako će više od 17 milijuna kuna na 1.000 farmi u toj zemlji biti ubijeno nakon što su istraživanja tamošnjeg tijela za javno zdravstvo, Statens Serum Institut pokazala da u sebi nose mutirani koronavirus koji se može proširiti na ljude.

Usmrtit će 17 milijuna kuna zbog mutacije Covida - predstavljaju opasnost za cjepivo?

"Virus je rizik za učinkovitost budućeg cjepiva, a time predstavlja prijetnju za cijeli svijet", izjavila je tada premijerka Frederiksen, a kasnije priznala kako ta odluka nije imala pravnu osnovu.

Ubiti je trebalo kune samo na zaraženim farmama

Naime, ubijene su trebale biti životinje samo na zaraženim farmama, a ne čitava populacija u toj zemlji, navodi thelocal.dk. Javno se ispričala i za pogrešku optužila ministarstvo poljoprivrede. 

No, istraga koju je jučer (srijeda) provela danska vlada pokazala je da su odluku o uklanjaju ovih životinja koje se uzgajaju radi krzna, donijeli svi najviši ministri. Također, utvrdili su kako je Frederiksen upozorena na pravne probleme koju će donijeti gašenje ove industrije, i to prije nego što je 4. studenog na javnoj televiziji uživo izdala naredbu o eutanaziranju. 

Nakon njezine izjave, vlasti su poslale vojsku i policiju kako bi pomogli 1.100 danskih uzgajivača da s farmi uklone kune. Farmeri su tada izjavili kako će taj potez zauvijek okončati njihov posao. 

Podsjetimo, virus na farmi kuna prvi puta je pronađen u Nizozemskoj, a osim u Danskoj, pojavio se u Španjolskoj, Grčkoj, Kanadi, SAD-u.


Tagovi

Koronavirus Danska Farma kuna Covid 19 Mutacija Usmrćivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]