Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toplinski stres
  • 12.07.2021. 18:00

Zbog vrućine uginulo više od 200 tisuća kokoši na crnogorskoj farmi

Prije tri dana na farmi Agromont u Martinićima zbog nestanka struje i toplinskog udara uginulo je preko 200 tisuća kokoši. Šteta je procijenjena na milijun eura.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 169
  • 546
  • 0

Više od 200 tisuća kokoški uginulo je prije tri dana na crnogorskoj farmi Agromont u Martinićima, u blizini Podgorice. Kako piše tamošnji portal Vijesti, do nesretnog slučaja došlo je nakon nestanka struje zbog čega se prostor gdje se nalaze životinje nije mogao rashladiti.

Vlasnik farme Božo Jokić nije htio dati izjavu za medije, a prema neslužbenim saznanjima, perad je uginula jer je izbio jedan od osigurača radi čega nisu radili rashladni uređaji. U trenutku nemilog događaja temperatura je u tom dijelu Crne Gore prelazila 40°C.

Temperature iznad 26°C u kokošinjcu predstavljaju rizik, šta uraditi?

Prema navodima ovoga portala, životinje nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smještene.

Iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su da su upoznati s tim da je došlo do uginuća i da će obići ovu peradarsku farmu, inače, najveću u toj zemlji.

Broj od 200 tisuća kokoši čini trećinu od ukupnog broja u Crnoj Gori, a šteta se procjenjuje na više od milijun eura. Iz resornog ministarstva je rečeno da su naredili nadležnim službama izlazak na teren kako bi ispratili proces zakapanja uginule peradi.

Ovo su ocijenili kao najvećom katastrofom u peradarskom sektoru u Europi zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. Ova je farma proizvodila petinu svih jaja na domaćem tržištu na kojem dnevna potrošnja iznosi oko milijun komada.

Na farmi je zaposleno stotinjak ljudi, a Ministarstvo traži načina kako da se pomogne ovoj tvrtki. 


Tagovi

Crna Gora Toplinski stres Uginuće Kokoši


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.