Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biootpad
  • 16.10.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zbrinjavanje biootpada u Osijeku: S tržnice prevozi se direktno u kompostanu

Osijek je s 38 posto razvrstanog otpada među vodećima u Hrvatskoj, a pokrenut je i projekt zbrinjavanja biootpada.

Foto: Facebook/ Grad Osijek
  • 167
  • 50
  • 0

U sklopu "Zelenog četvrtka" na eko trgu glavne osječke tržnice potpisan je od strane direktorice tržnice Ivane Davidović i direktora UNIKOM-a Maria Turalije Ugovor o zbrinjavanju biootpada. 

Projektom je osigurana posebna oprema, postavljen je spremnik zapremine 1.100 litara te 100 posuda namijenjenih prodavačima koji će se tijekom dana prazniti i završavati na Unikomovoj kompostani. 

"Mi ovdje imamo puno zakupaca koji se bave prodajom voća i povrća, i cvijeća što će ići u biorazgradiv otpad. Oni su to pozitivno pozdravili i nadam se da će suradnja biti pozitivna“, kazala je za Osječku televiziju Davidović. 

Zahvaljujući projektu Unikomova će kompostana, računaju iz tvrtke, umjesto šest tisuća, godišnje prikupiti osam tisuća tona biootpada. 

"Na korist našim građanima koji već unatrag dvije, tri godine dolaze na kompostanu i koriste ga za cvijeće, vrtove i sve ostale stavke za koje se može iskoristiti. Neki naš krajnji cilj je doći do 12.000 tona gdje ćemo u konačnici u nekoj bliskoj budućnosti izaći na tržište Republike Hrvatske“, istaknuo je Turalija. 

Osijek među vodećima u Hrvatskoj

Inače, Osijek je s 38 posto razvrstanog otpada među vodećima u Hrvatskoj. No, na tome se nestaje, a direktor Unikoma za cilj je do kraja ove godine postavio čak 50 posto. 

Izvjesno je kako će u cijeloj toj priči sudjelovati i više građana nego sada jer uskoro bi trebala započeti podjela novog kontigenta za biootpad i plastiku u osječkim kućanstvima. 

Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako su sanirana dva odlagališta otpada, u Nemetinu i Filipovici, a u tijeku je sanacija u Sarvašu sufinancirana tek pet posto iz gradskog proračuna. Istaknuo je i kako je ugovor između Tržnice i Unikoma primjer suradnje među gradskim tvrtkama kakva je ranijih godina izostala, no nastojat će se ojačati u idućem razdoblju.

"To je dobro. Baca se svagdje, najgore je što se kupci i prodavači mogu poskliznuti. Ljudi koji čiste manje će imati posla. To je jedan odraz kulture svih nas“, poručio je prodavač s tržnice. 

Više o temi možete pogledati i u videu:


Tagovi

Osječka glavna tržnica Biootpad Unikom Ivana Davidović Mario Turalija Kompostana Ivan Radić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]